IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се гласовете "за" независима Шотландия

Референдумът за независимост на Шотландия ще бъде ключов и за други отцепнически региони в Европа

16:04 | 18.08.14 г.
<p>
	Телевизионен дебат за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Телевизионен дебат за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство. Снимка: Ройтерс

Месец преди референдума за независимост на Шотландия резултатите от проучването на общественото мнение сочат, че се увеличават гласовете „за“ отделянето на региона от Обединеното кралство, пише EUObserver.com.

Резултатите от проучване от ICM, публикувани днес, сочат, че се увеличават поддръжниците на отделянето на Шотландия от Великобритания (до 45 на сто от анкетираните), макар че все още болшинството подкрепя оставането в Обединеното кралство (55 на сто).

Същевременно около две трети от шотландците очакват, че Шотландия ще остане в Европейския съюз (ЕС), дори и да реши да се отдели от Обединеното кралство. Само 15 на сто от анкетираните смятат, че оставането в ЕС ще е невъзможно след обявяване на независимост.

Отчита се обаче рязък ръст на евроскептичните настроения в региона. Една трета от анкетираните заявяват, че ако страната им стане независима, то тя трябва да напусне европейската общност.

Кампанията за референдума за независимост на Шотландия е съпроводена от все по-голямо объркване дали тя ще може да продължи да използва британския паунд. Управляващите в Лондон нееднократно заявиха, че няма да позволят на независима Шотландия да използва валутата.

Референдумът за независимост на Шотландия ще бъде ключов и за други отцепнически региони в Европа, посочва изданието. Испанската провинция Каталуния например също планира допитване през ноември, въпреки че Мадрид го обяви за незаконно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още