IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето за реформи на Гърция изтича

Атина приключва разговорите на техническо ниво с кредиторите и ще има време до януари 2018 г. да приеме нужните промени

19:41 | 01.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Атина може да подпише техническото споразумение по третата спасителна програма с представители на кредиторите преди срещата на Еврогрупата в понеделник (4 декември). Това обаче означава, че страната ще има срок до януари да изпълни всички обещани и очаквани реформи, пише в. „Катимерини“.

Източници на изданието в Брюксел са потвърдили, че разговорите между гръцките власти и представителите на кредиторите са пред финал. През тази седмица е постигнат добър напредък в разговорите между двете страни.

На този етап и Международният валутен фонд (МВФ) не се отказва от участие в спасителната програма. Институцията дори е на мнение, че одобрените в разговорите с Атина реформи са в съзвучие с техните виждания за развитието на Гърция.

Преди ден говорител на Фонда коментира, че базираната във Вашингтон организация все още очаква еврозоната да одобри орязването на гръцкия дълг преди да реши дали да допринесе със средства към спасителната програма за южната ни съседка. Тази идея обаче не се харесва на европейските кредитори на Гърция.

Ако всичко върви по план, южната ни съседка може да постигне споразумение по третия преглед на програмата до края на януари 2018 г., а финансовият транш по схемата в размер на 5,5 млрд. евро да бъде преведен на Атина през февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още