IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2018 на Гърция - по-висок икономически растеж и повече данъци

Задълженията на страната ще растат до 332 млрд. евро, предвижда проектобюджетът за следващата година

11:28 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство внесе в парламента проекта за бюджет за следващата година, съобщават местните медии. В него са писани ускорен растеж, по-голям от предвидения излишък и с 1 млрд. евро повече данъци, отбелязва „Катимерини“.

Увеличени ще бъдат задълженията към хазната за собственици на имоти и ще отпаднат някои данъчни облекчения – по отношение на ДДС за острови в Егейско море, както и за акцизите за горива.

През следващата година страната ще се завърне по-уверено на капиталовите пазари с нови емисии държавни ценни книжа, допълва и Ana Mpa.

През 2018 година Гърция трябва да постигне първичен бюджетен излишък от 3,82%, сочат прогнозите на правителството. Ръстът на икономиката ще бъде в рамките на 2,5 на сто. Кредиторите на страната искаха да видят в бюджета излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), припомнят гръцките медии.

През 2017 година Атина ще запише излишък от 2,44% от БВП, включително и с 1,4 млрд. евро, които правителството ще раздаде под формата на „социални дивиденти“.  В проекта за бюджет са дадени и малко повече подробности около тази мярка, която вече има одобрението на кредиторите. Правителството ще раздаде средно по 483 евро на домакинство, като от предвидените помощи ще се възпозват 3,4 млн. души. 

Прогнозата е, че гръцката икономика ще отбележи ръст от 1,6% през тази година, подкрепен от вътрешното потребление.

В Гърция заетостта расте по-бързо от очакваното, което е фактор за увеличаване на потреблението и прогнозата е, че тази тенденция ще продължи и през 2018 година. През 2017 година ръстът на потреблението е от 0,9%, докато през следващата година ще се ускори до 1,2%. Правителството залага и на ръст на инвестициите с 11,4%, спрямо 5,7% през тази година.

На фона на тези позитивни прогнози за икономическия ръст на страната в Бюджет 2018 година е записан и нов ръст на публичните задължения на страната – от 178,2% от БВП (малко над 318 млрд. евро) до 179,8% отг БВП, или 332 млрд. евро.

Проектът на бюджета за догодина ще бъде разгледан от комисиите в гръцкия парламент през следващите седмици. Очаква се първото четене в пленарната зала да бъде на 18 декември, бюджетът ще бъде окончателно приет в полунощ на 22 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още