IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент експресно обсъжда раздаването на бонуси от излишъка

Енергийната PPC ще получи 360 млн. евро, за да се ограничи поскъпването на тока в южната ни съседка

10:48 | 15.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият парламент ще обсъди експресно предложението за разпределянето на 1,4 млрд. евро от излишъка на бюджета, съобщи Ana Mpa. Законопроектът беше внесен във вторник и днес ще бъде разгледан от парламентарните комисии. Очаква се текстовете да влязат пленарната зала още в четвъртък (16 ноември).

По данни на гръцкото финансово министерство изпълнението на бюджета в периода януари - октомври отчита първичен излишък в размер на 5,35 млрд. евро, спрямо 4,85 млрд. евро за същия период на 2016 година. Заложените цели за тази година бяха за излишък от 5,32 млрд. евро.

Именно това преизпълнение ще позволи на правителството да раздаде част от излишъка за социални дейности.

Плановете за това бяха анонсирани от премиера Алексис Ципрас в началото на седмицата, припомня в. "Катимерини". Той уточни, че 720 млн. евро ще бъдат насочени към 3,4 млн. уязвими граждани. С 315 млн. евро ще бъдат компенсирани пенсионери, които са били принудени да плащат здравни осигуровки в периода 2012 - 2016 година в нарушение на закона.

Останалите 360 млн. евро ще бъдат дадени на държавната енергийна компания PPC, за да бъде ограничено поскъпването на електроенергията в страната.

В края на 2016 г. гръцкото правителство раздаде малко над 600 млн. евро от излишъка за бедните пенсионери в страната. Това решение изправи на нокти кредиторите, които се притесниха, че Атина отново се връща към позабравени практики за раздаване на бонуси, дори и при липса на достатъчни средства в хазната. Това беше една от причините за забавянето на втория преглед на спасителната програма на страната. 

Тази година обаче мярката вече е обсъдена с кредиторите и те дадоха своето одобрение за мярката. Атина очаква третият преглед на програмата да приключи без забавяне, а от август 2018 година и да бъде сложен край на спасителните програми за страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
tuti fruti
преди 6 години
Бедните пенсионери в Гърция са тези, които получават под 800 Евро месечна пенсия. Това и не само това ни спестяват авторите на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Дянков
преди 6 години
Ми тъй е ,ние бяхме 45 год в съвеЦката зона,а гърците бяха в ингилизо- америчката зона.Та затова при нас са 40 лв бонусите ,а при тях 211?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ъхъ , и у нас тъй ..."По 40 лв. коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсии до 321 лв.Пенсионерите, които ще получат коледни добавки, са 1,243 млн. За целта държавата ще отдели 50 млн. лв." , както гордо оповести Инвесторот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още