IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba ще понижава разходите си в сътрудничество с Бил Гейтс

10:16 | 28.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Toshiba ще понижава разходите си в сътрудничество с Бил Гейтс
Microsoft и Toshiba обявиха намерението си да разширят сътрудничеството си при разработването на персонални компютри и електроуреди за широка употреба, съобщи АФП. Освен това двете групи смятат да работят заедно върху DVD технологията от ново поколение.

Американският софтуерен гигант и японската компания, която е третият най-голям световен производител на лаптопи, вече от няколко години си сътрудничат при производството на преносими компютри и други продукти.

През май двете компании подписаха споразумение за преотстъпване на лицензи, като това бе първият подобен договор в историята на американската група. Според условията на подписаното споразумение всяка една от компаниите може да използва патентните продукти на другата в сферата на компютрите и цифровите технологии, като по този начин бе подготвен терена за засилването на връзките между Microsoft и Toshiba.

От двете групи уточняват, че ще разработват и DVD устройства от ново поколение (HD DVD), които ще използват софтуер на Microsoft. Японската компания се надява, че това ще й позволи да намали разходите си за разработването на новия продукт – дългоочакваното четящо устройство от ново поколение.

„Смятаме, че сътрудничеството ни с Microsoft ще има ясни и конкретни последствия, а именно – понижаване на разходите ни и скъсяване на производствените срокове“, казва президентът на Toshiba на съвместна пресконференция в Токио, на която е присъствал и Бил Гейтс.

Японската компания планира да пусне новото DVD устройство на пазара в САЩ и Япония през четвъртото тримесечие на тази година, като HD DVD се основава на една от двете конкуриращи се в момента норми за оптични дискове от ново поколение.

Докато Toshiba предпочита нормата HD DVD, то Sony е по-голям привърженик на Blu-ray. Вече от три години двете японски компании се съревновават да наложат избраната от тях норма, за да се наложат на пазара на новите DVD-та, които предлагат много по-голям капацитет за съхранение спрямо досегашните.

Бил Гейтс не взе страна в спора, като уточни, че остава неутрален относно това коя норма е по-добра.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още