Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въпреки сериозния ръст печалбата на HSBC разочарова инвеститорите

По-високите разходи и разпродажбите при акциите са ударили бизнеса на най-голямата банка в Европа

Въпреки сериозния ръст печалбата на HSBC разочарова инвеститорите

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата европейска банка HSBC Holdings отбеляза разочароващ ръст на печалбата за 2018 г., след като по-високите разходи и разпродажбите при акциите са ударили бизнеса ѝ. В същото време кредиторът предупреди, че по-слабите икономически перспективи за Китай и Великобритания ще създадат допълнителни препятствия тази година, съобщава Ройтерс.

Банката остава нащрек за негативните рискове пред сегашната икономическа среда, глобалните търговски напрежения и бъдещата посока на лихвените проценти, заяви главният изпълнителен директор Джон Флинт във вторник, завършвайки и първата си година начело на компанията. 

Още по темата

Акциите на HSBC в Хонконг поевтиняха с 2,7% след обявлението.

Икономическото забавяне в Китай, засилено от търговската война със САЩ, налага предизвикателство пред стратегията на HSBC да налива още ресурси в Азия, където изкарва три четвърти от печалбата си.

Най-голямата банка в Европа по пазарна капитализация освен това се подготвя за негативните последици от Великобритания, чието икономика се разрасна с най-бавни темп от половин година през трите месеца до края на ноември, след като заводите пострадаха от трудните глобални търговски условия и подхода към Brexit.

HSBC отчете печалба преди данъците от 19,9 млрд. долара за 2018 г., което е с 16% повече на годишна база, но под средната оценка за 22 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv, базирани на прогнозите на 17 анализатори.

Банката заяви, че ще изплати годишен дивидент от 51 цента на акция, което съвпада с очакванията на анализаторите. Тя е уверена, че запази дивидента на това ниво.

Разходите на банката обаче са се увеличили по-бързо от приходите, за което бе обвинена негативната пазарна среда през четвъртото тримесечие. HSBC все пак планира да обърне тази тенденция през 2019 г.

„Въпреки по-предизвикателните пазарни условия в края на годината и по-слабите икономически перспективи ние сме ангажирани да постигнем целите, които обявихме през юни“, каза Флинт.

Тогава той обяви, че HSBC ще инвестира 15-17 млрд. долара в рамките на три години в области като технологии и Китай, докато поддържа цените за рентабилността и дивидента без промяна.

Коефициентът на капиталова адекватност на основния капитал на HSBC – ключов показател за финансовата мощ на банките, е спаднал до 14% в края на декември от 14,5% в края на 2017 г. основно заради негативни валутни движения.

Печалбата на банката в Азия е нараснала с 16% до 17,8 млрд. долара, формирайки 89% от печалбата на групата.

Откакто пое поста от Стюарт Гъливър миналия февруари, Флинт до голяма степен запази стратегията, фокусирана върху Азия на предшественика си, но в същото време се опитва да съживи западащия франчайз в САЩ и да постави по-слаб акцент върху инвестиционното банкиране.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
16% ръст на печалбата разочароващ е ли? Не мисля, че отчет - лош, а спадът се дължи в немалка степен на ексдивидентната дата на 21-ий. Който е купил акции днес , на 21-ий е сетълментът, т.е. няма да получи дивидентец.

Още от Европа
Борсите в Европа се оцветиха в червено въпреки оптимизма около безработицата в САЩ