IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените в Германия потриват ръце, гледайки канцлерския пост

Меркел, която ще се оттегли окончателно от поста след изборите през септември, е изправена пред пореден проблем със спада на одобрението за консерваторите

11:44 | 15.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Усилията на германската партия на Зелените да поеме канцлерския пост получиха силен тласък в неделя, когато Християндемократическият съюз на Ангела Меркел понесе тежък удар на пореден кръг регионални избори в страната.

Меркел, която ще се оттегли окончателно от поста си след изборите през септември, е изправена пред пореден проблем със спада на одобрението за консерваторите най-вече заради начина, по който се справят с пандемията. За сметка на това Зелените се оказват все по-близо до възможността да застанат начело на своя коалиция, посочва Bloomberg.

Вотът тази неделя бе смятан за своеобразен референдум как страната се справя с коронавирусната криза и изглежда консерваторите не го преминават.

В югозападната провинция Баден-Вюртемберг ХДС получи рекорно ниска подкрепа от 24,1 на сто, сочат официални предварителни резултати. Това е спад с 2,9 процентни пункта спрямо предишния вот през 2016 г. Зелените, водени от популярния премиер на провинцията Винфрид Кречман, спечелиха 32,6%, което е ръст от 2,3 процентни пункта. Двете партии управляват в коалиция, но новите резултати биха могли да дадат възможност на Зелените да търсят нови алтернативи.

В съседната Райнланд-Пфалц партията на канцлера също отбеляза спад - за нея са гласували 27,7% от избирателите. И тук партията завърши на второ място, разделяйки се с 4,1 процентни пункта спрямо представянето си на предходните избори. Тук обаче на първо място са социалдемократите (ГСДП) с 35,7% от вота (0,5 пр. пункта по-малко от 2016 г.). Трети са Зелените с ръст от 4 пр. пункта до 9,3%.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ отбеляза най-лошата загуба на подкрепа и в двете провинции.

Според генералния секретар на ХДС Паул Цимяк лошите резултати се дължат на скандалите с поръчките на маски и напрежението, породено от управлението на криза, предизвикана от епидемията. „Наистина непочтеното поведение и безсрамие на отделни депутати“ създаде голямо напрежение в предизборната кампания, заяви той, цитиран от БТА.

Обединение между консерваторите и Зелените за момента изглежда като най-вероятния резултат от парламентарните избори през септември. Но резултатите от неделя загатват за нова възможност – екологичната партия (която е управлявала на федерално ниво само веднъж досега) да поведе коалиция заедно със социалдемократите, партията на Свободните демократи или дори с крайнолявата Die Linke.

„Този успех ще е попътен вятър за федералните избори“, коментира Роберт Хабек, сълидер на Зелените, в неделя. По думите му неговата партия, която на национално ниво събира около 20% подкрепа спрямо малко над 30% за консерваторите, ще има „различни варианти“ на разположение след изборите на 26 септември.

„Общественото доверие в политиците е подкопано“, заяви Хабек. „Причината за това е лошото управление на пандемията от правителството и, най-вече корупционните скандали“ с представители на блока на Меркел, допълни той.

Ситуацията за ХДС не става много по-лесна, тъй като броят на новозаразените в страната продължава да расте на фона на предпазливите опити да бъдат облекчени блокадите. Темпът на заразяване се увеличи до 82,9 случая на 100 хил. души за седемдневен период, което е най-високото равнище от 3 февруари насам, показват данни на института за обществено здраве.

Германските избиратели първоначално реагираха положително на управлението на кризата, но бавният темп на ваксинации, натрупаното от блокадите напрежение и твърденията, че някои консервативни депутати са спечелили пари от пандемията, се отразиха на избирателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Зелени - винагу управляеми на федерално ниво, но от друга федерация:USA !! Винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
"...Но резултатите от неделя загатват за нова възможност екологичната партия (която е управлявала на федерално ниво само веднъж досега) да поведе коалиция заедно със социалдемократите, партията на Свободните демократи или дори с крайнолявата Die Linke..."Мале, мале....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още