IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Москва слага точка на мирните преговори

Ние сме на наша земя, не дължим нищо на никого и няма да дадем на никого нищо, заяви украинският президент

08:05 | 22.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в проваляне на усилията за мир и изключи каквито и да било териториални отстъпки в обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски направи обръщението след решението на Русия официално да признае двата подкрепяни от Москва отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпрати войски там, ескалирайки кризата, за която Западът се опасява, че може да разпали голяма война.

След като председателства съвещание на Съвета за национална сигурност Зеленски обвини Русия, че е нарушила териториалната цялост на Украйна и каза, че това може да означава, че Москва слага точка на мирните преговори в рамките на Минските споразумения, които целят на сложат край на конфликта в Източна Украйна. Украинският президент каза, че Украйна иска да реши кризата чрез дипломация, но че страната е готова да издържи на продължителен натиск.

"Ангажирани сме с мирния и дипломатически път, и само него ще следваме", каза Зеленски и добави: „Но ние сме на собствената си земя и не се страхуваме от нищо и от никого, на никого нищо не дължим, и на никого нищо няма да дадем".

Той призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия.

"Очакваме категорични и ефективни стъпки на подкрепа от нашите партньори", каза Зеленски  и допълни: "Много е важно да видим кой ни е истински приятел и партньор, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи".

Украйна е получила уверения за "решителен и обединен" отговор от Европейския съюз срещу Русия, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба след разговор с шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Споделяме една и съща оценка за незаконните действия на Русия", допълни дипломатът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
pass
преди 2 години
За какви преговори говори тоя? Украйна кога ще признае руското малцинство на територията си, а има райони където е дори мнозинство? Отделно, Украйна тръгна да преговаря с НАТО и това напук на всички договори и споразумения. Имаха време да заемат по-разумна позиция, но явно и там политическата класа си живее в някакъв друг свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Зеленски да отиде на свиждане в Грузия, на свиждане на Саакашвили ,много работи ще научи от него ,до де време да ходи ,че после освен гладни стачки по затвора ,като него, друго не му остава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Хм, и този скоро ще яде вратовръзки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Зеленски: Москва слага точка на мирните преговори == 8 години ви чакаха, за да се разберете с руската земя, която ви подари Ленин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още