IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри по-нисък бюджет за гаранционния фонд в земеделието

Въпреки това българският фонд ще бъде най-големият спрямо останалите държави в ЕС, съобщиха от министерството на земеделието

13:25 | 15.05.12 г.
<p>
	<em>С гаранционния фонд се очаква да бъдат подпомагани и животновъдите, които на този етап почти нямат инвестиционни проекти за модернизация &nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

С гаранционния фонд се очаква да бъдат подпомагани и животновъдите, които на този етап почти нямат инвестиционни проекти за модернизация  Снимка: БТА 

Европейската комисия е одобрила българското искане за създаване на гаранционен фонд в земеделието, като капиталът ще бъде със 78 млн. лв. по-малък от исканото заради аргументи, свързани с техническото изпълнение на проекта.

Това съобщиха за Investor.bg от агроминистерството по повод дългоочакваната нотификация за използване на част от неусвоения ресурс от програмата за селските райони за гарантиране на одобрени проекти по програмата.

Фондът ще бъде с капитал от 237 млн. лв. и ще служи за обезпечаване на кредити, отпуснати за изпълнение на одобрени проекти по три от мерките на програмата за модернизиране на земеделските стопанства, за подобряване икономическата стойност на горите и за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти.

Първоначалното искане на България беше капиталът на фонда да бъде 171,2 млн. евро, затова и националният бюджет отпусна на Националния гаранционен фонд заем от 335 млн. лв. Заради редукцията тези средства се намаляват, като заемът ще бъде възстановен веднага след като Брюксел преведе средствата за учредяването на българския фонд.

Българският фонд е най-големият земеделски гаранционен фонд, създаван досега в рамките на Европейския съюз, съобщи Никола Христов, шеф на дирекция „Развитие на селските райони“ в агроминистерството. Общата стойност на кредитите, които се очаква да бъдат покрити от фонда, ще надхвърлят 1, 2 млрд. млн. лв.

Гаранционната схема има за цел да насърчи кредирането на инвестиционни проекти в селското, горското стопанство и в преработвателната индустрия, така че до края на 2015 г. секторът да усвои максимално повече европейски субсидии.

До два месеца се очаква Националният гаранционен фонд да избере банките-партньори, които реално ще отпускат заемите и ще издават гаранциите. Размерът на гаранционното покритие ще бъде до 80% от стойността на заема, като останалите 20% се предоставят като обезпечение от кандидатите.

Схемата ще се прилага за малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки, които са в добро финансово състояние.

Актуална информация за избраните банки-партньори ще бъде публикувана на страниците на министерството на земеделието (www.mzh.government.bg), фонд „Земеделие“ (www.dfz.bg) и Националния гаранционен фонд (www.bbr.bg/bg/goals).

С одобрението на гаранционния фонд България не успя да усвои около 36 млн. евро от бюджета за първите три години от членството си в ЕС, припомниха експерти от фонд "Земеделие". Основната причина са проблемите, свързани с изплащането на средствата по агроекологичната мярка до 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още