Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Еврокомисията одобри програма срещу двойния стандарт при храните

Потребителски организации ще могат да кандидатстват за еврофинансиране с проекти срещу проблема

Еврокомисията одобри програма срещу двойния стандарт при храните

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) е одобрила пилотна програма за справяне с двойните стандарти при храните. Това обявиха на брифинг в централата на ГЕРБ евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, които са вносители на предложението до Комисията, предаде БТА.

Програмата е с бюджет 1,3 милиона евро. Средствата ще бъдат разпределени за потребителски организации, които ще кандидатстват с дейности срещу двойния стандарт на храните, както и за провеждането на тестове. Те пък ще бъдат използвани при колективни потребителски искове. 

Още по темата

Очаква се програмата да влезе в действие от началото на 2019 г.

Евродепутатите очакват събраната информация от организациите да послужи за промяна на европейското законодателство и въвеждане на единни стандарти, както и за създаването на единен орган, който да следи за спазването им.

По такава важна тема решението дойде от България, коментира Новаков. Той уточни, че това не е кампания, а програма, по която потребителските организации от всички страни членки ще могат да кандидатстват.

Това е конкретен резултат от кампанията на държавите в Източна Европа срещу двойните стандарти при храните, каза Емил Радев. По думите му има двойни стандарти и в други сфери като козметиката например. Ако пилотната програма има успех, тя ще може да се продължи и разшири, смята той. Единствено обединени можем да се преборим с този проблем, търсим помощ отвсякъде, каза още Радев.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС