IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини ще вземат субсидии за подмяна на печките на въглища в домакинствата

21 града ще могат да кандидатстват по оперативна програма „Околна среда“

14:44 | 18.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отопление на твърдо гориво през зимата в София. <em>Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Отопление на твърдо гориво през зимата в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

21 града ще могат да кандидатстват по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 с проекти за подмяна на отоплителните уреди на домакинства, които се отопляват на твърдо гориво. В средата на лятото Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отваря приоритетна ос 5 "Подобряване на качеството на атмосферния въздух". Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция, предаде БТА.

Мярката е била обсъждана вчера по време на заседание на комитета за наблюдение по програмата, в който основната тема е била чистотата на атмосферния въздух.

Финансирането е за 21 града, включени в наказателната процедура за качеството на атмосферния въздух срещу България, отбеляза министърът. В момента на всички условия отговарят седем - Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Столичната община, Бурга и Благоевград. 

Той посочи, че отпуснатите от ЕК средства за тази цел са 111 млн. лв. Общините трябва да имат действаща програма за качеството на атмосферния въздух в момента на кандидатстване, в нея битовото отопление да е идентифицирано като основен източник на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) и да има директни мерки, които да адресират точно този проблем.

Програмата е насочена към домакинства, които се отопляват на твърдо гориво и целта е чрез решаване на индивидуалните проблеми на хората сумарно да се решават и проблемите на населеното място. Министърът посочи, че домакинствата няма да плащат за подмяната на уредите, а средствата ще са 100% от програмата. Ще се следи много стриктно за постигането на устойчиви резултати, т.е. реално намаляване на ФПЧ, каза той.

За първите четири месеца на тази година много рязко се подобряват показателите по програма "Околна среда", каза министърът. Той направи съпоставка с миналия май, когато е имало обявени процедури за 1,3 млрд. лв., което е около 39%. Вече са отворени над 53% от ресурса - над 1,8 млрд. лв., посочи Димов.

През миналия май договорените средства са били за около 740 млн. лв. (21%). Вече над 1 млрд. са договорени средства, т.е. над 30% от общия ресурс. За този период са удвоени подписаните договори - 35 са били към май м.г., сега вече са 70. Платени са били 98 млн. лв., а сега вече са над 240 млн. лв. През 2017 г. са били верифицирани 61 млн. лв. или 1,7%, а сега са 172 млн. лв., т.е. почти три пъти, каза Димов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още