Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Правителството няма да внесе заявката за парите за възстановяване от ЕС

Говорихме с представители на ЕК, които са склонни да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, каза Томислав Дончев

Правителството няма да внесе заявката за парите за възстановяване от ЕС

Томислав Дончев, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството няма да внесе за одобрение в Европейската комисия (ЕК) националния План за възстановяване, по който България трябва да получи около 12 млрд. лева европейско финансиране. Средствата са предвидени за подпомагане на излизането от кризата, породена от коронавируса.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на онлайн дискусия, посветена на бъдещето на България, организирана от Коалиция "За зелен рестарт".

В момента експертите от правителството работят върху третата версия на Плана, като е изготвена оценката за въздействие, бюджетирането и мрежа от индикатори. Тази версия до голяма степен е съгласувана и договорена с Европейската комисия, уточни още вицепремиерът.

Според него обаче не е "почтено" той да депозира документа в Брюксел, защото този план ще се реализира в следващите 5-6 години и не е редно едно правителство в края на мандата си да внесе този план. Дончев каза още, че ще оставят следващите управляващи да направят редакциите, които смятат за необходими, или дори да разработят нов план за действие.

Крайният срок за внасяне на предложенията обаче изтича на 30 април 2021 година. "Говорихме с представители на ЕК, които са склонни да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок", допълни Дончев.

За него сегашният вариант отразява необходимият баланс от нуждите на секторите, микс от политики, които да доведат до изпълнението на поставените цели.

Още по темата

Средствата по Плана са всъщност 1/4 от всички публични ресурси, които ще бъдат инвестирани за възстановяването на страната до 2030 година. "Това не е основният инструмент. Имаме Програма за развитие на селските региони, оперативни програми, които са на много по-висока стойност", каза той.

За него дори и максимално инвестирани в икономиката, тези средства ще имат ефект от 6-8% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Същевременно и не всички политики, които ще подпомогнат зелената трансформация, която е част от плановете за възстановяване на ЕС, се нуждаят от публично финансиране. Дончев посочи, че соларната индустрия например може да работи и без субсидии от правителството. "Тенденцията в момента е такава", допълни той.

По време на дискусията Дончев говори още и за целите на страната в следващите години. За него България трябва да започне да произвежда все повече скъпи и уникални продукти, с които да повиши добавената си стойност, да е преминалата най-трудната част от зеления преход и да се възползва от всички предимства и възможности, които той осигурява.

"Като общество се надявам да имаме енергии, които позволяват обществото и групите в него да се съсредоточат към креативни цели", каза вицепремиерът.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

4
 
5
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Сърдит Петко. Все за нещо ще намери да се начумери...Срока е до края на април. Тоест имали са и все още имат цялото време определено за изготвяне на заявката. Сега няма да я подадат и имат обещание вероятно усно че ЕС ще почака. Дали ще чакат и докога ще чакат, никой не знае. И ако не се състави правителство и се отиде на нови избори? Ако се стигне до служебно правителство? Служебните какво ще кажат ние сме за малко и имаме задължение да ръководим страната до създаване на ново правителство. Ако пропуснем срока кой ще е виновен? Народа защото гласува за неправилните партии. Дали ново правителство на коалиция или експертно правителство ще е може да направи добра заявка за скъсен срок? Но да приемем изработването на нова заявка отнеме 6 месеца и без проблеми ЕС я приеме и даде парите. Тези 6 месеца закъснение как ще се отразят на икономическото сътояние на страната?На мен това изказване ми звучи така. Щом ние няма да харчим тези пари защо да помагаме на други да ги получат? Безотговорно отношение. Но типично за българите. Не искам аз да съм добре искам Вуте да е зле.
3
 
6
 
5
kane до: mitaka7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Точно така.ГЕРБ с това показва, че не ги е грижа за държавата и за народа. Не са родулюбци, а себелюбци. Явно народа е прав като намалява подкрепата си за тях.
4
 
5
 
4
преди 3 месеца
Аре да го видим учиндолското музикантче има ли изобщо някакъв градивен капацитет или е способен единствено на омраза и подигравки.
5
 
4
 
3
преди 3 месеца
ами прав е човекът ... после да си измиват с тех ръцето ... те го де е брюксел , да се оправят ... има нема два квартала хора са гласували за учиндолския . все пак са сила ... :))) ... с хлеб и сол го чакат да иде гологлавия в брюксел по дънки и с обеци и ланци и коженото якенце и да им попее ...
4
 
4
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Браво, така се прави. Дано срока за удължаване обаче не е твърде кратък, защото тази постъпка може да се тълкува като измяна спрямо българския народ и целта да е разчистване на мутренски сметки.

Още от Европроекти
Фандъкова: София осигурява половината от сумата за разширението на метрото