IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за над 161 млн. лв. очакват субсидии за опазване на биоразнообразието

Екоминистерството ще разгледа 29 предложания за инвестиции в природни резервати

15:28 | 09.02.12 г.
<p>
	Природните паркове имат амбициозни планове за опазване на ценните растителни и животински видове &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Природните паркове имат амбициозни планове за опазване на ценните растителни и животински видове    Снимка: БТА

Нови 29 проекта за над 161 млн. лв. са внесени за одобрение по оперативна програма „Околна среда“ в частта за опазване на биоразнообразието в страната, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Сред кандидатите са дирекциите на природните паркове Централен Балкан, Пирин и Рила, 15 регионални инспекции по околната среда и водите и редица природни паркове.

Регионалните инспекции очакват финансиране за актуализираните си планове за управление на различни резервати във Варненско, Старозагорско, Шуменско, Врачанско, Русенско и др. области от страната, като целта е да се маркират граници на защитените територии и да се организират образователни кампании за опазване на природата.

Трите национални парка кандидатстват за над 115 млн. лв. субсидии, които ще се използват за дейности по опазването на ценни популации, видове и местообитания на териториите на тези паркове.

Единайсетте природни парка също насрочват мерки по опазване и възстановяване на екосистемите, предвидени в техните планове за управление. За целта те кандидатстват с проекти на обща стойност 47 млн. лв.

Кандидати за субсидии са дирекциите на природните паркове Шуменско плато, Русенски Лом, Златни пясъци, Българка, Рилски манастир, Беласица, Странджа, Витоша, Сините камъни, Персина и Врачански Балкан.

Дейностите в тези зони ще се изпълняват през следващите три години и ще имат значителен ефект за опазване на биологичното разнообразие и устойчивото управление на защитените територии, посочват от екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още