IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел иска по-големи усилия срещу разрушаването на биоразнообразието

Предлагат бъдещата Обща селскостопанска политика да включва преки помощи, но ако фермерите задължително опазват околната среда

18:18 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел иска по-големи усилия срещу разрушаването на биоразнообразието

Европейската комисия призова страните от Европейския съюз да положат големи усилия, за да спрат до 2020 година разрушаването на биоразнообразието, разпространяващо се по тревожен начин. Към тази кауза трябва да бъдат приобщени все повече селскостопански производители и рибари, предаде Франс прес.

Представяйки новата стратегия, европейският комисар за околната среда Янез Поточник предложи бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) да включва преки помощи, отпускани при условие, че получателят им взима мерки за опазване на околната среда, задължителни за всички селскостопански производители, а не прилагани по желание.

Поточник представи няколко цели за спиране на загубата на биоразнообразие до 2020 година, но призна, че предишните цели, набелязани до 2010 година, не са изпълнени.

Така до 2020 година трябва изцяло да бъдат прилагани съществуващите закони в областта на опазването на околната среда, да се подобрят екосистемите и да се възстановят поне 15% от разрушените екосистеми, земеделските и горските сектори да развиват по-устойчива дейност, да се експлоатират по по-устойчив начин резервите от ниска горска растителност и да се води борба с превземащите нови площи видове.

В сферата на рибарството Поточник предлага да се извършва само улов на риба в количества, които не застрашават способността на видовете да се репродуцират, като до 2015 година да бъде установена точка на равновесие, представляваща равнище на "устойчив максимален добив".

Все още са необходими спешни действия, тъй като едва 17 процента от защитените от европейския закон биотопи и видове са добре защитени. В същото време около 25 на сто от европейските животински видове - бозайници, земноводни, влечуги, птици и пеперуди са застрашени от изчезване, според комисията. Около 88% от улова на риба за търговски цели е в свръхексплоатация.

Европейският комисар подчерта, че защитата на биоразнообразието представлява и икономическо предизвикателство, припомняйки, че опрашването на растенията от насекомите, което все повече намалява в Европа и по света, има икономическа стойност, възлизаща на 15 млрд. евро годишно в ЕС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още