IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва нов прием на заявления по проект "Родители в заетост"

От предвидените за включване в проекта 1500 родители, 684 вече се възползват от услугата за детегледачи

15:20 | 23.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Агенцията по заетостта започва нов прием на заявления по проект "Родители в заетост" в периода 26 март - 20 април, съобщиха от Агенцията.

Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и подпомага родителите с деца до 5 години за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни за полагане на грижи за отглеждане на малки деца. 

След приключване на първия прием по проекта е наличен свободен финансов ресурс малко над 8 млн. лв., в рамките на който ще бъдат одобрени и включени допустими родители, подали заявление за участие.

Вече са одобрени и включени в проекта 866 родители от общо 2119, подали заявления през първия прием. До момента са подадени 2586 заявления от безработни, които желаят да бъдат наети като детегледачи, а одобрените са 1983. От предвидените за включване в проекта 1500 родители, 684 вече се възползват от услугата за отглеждане на деца.

И по време на втория прием по проект "Родители в заетост" право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детски заведения. Родителите, които могат да се възползват от услугата по проекта и желаят да подадат своите документи за участие при новия старт, трябва да бъдат от следните две групи: родители, които имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самонаети/ самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа; родители, които са безработни.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат осигурено работно място (по трудово правоотношение или като самонаети/ самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта. 

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 (четири) месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Бюрата по труда ще продължат да извършат подбор сред регистрираните безработни за детегледачи, като ги насочват за одобрение от родителите. Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още