IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 млн. лв. повече ще бъдат предвидени за хората с увреждания в Бюджет 2019

Информационната система за хората с увреждания ще бъде подобрена в рамките на тази година

16:41 | 31.07.18 г. 1
<p>
	Родители на деца с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна протестират под лозунга &quot;Системата убива - всички&quot;.&nbsp;<em><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></em></p>

Родители на деца с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна протестират под лозунга "Системата убива - всички". Снимка: БТА

150 млн. лева повече ще бъдат предвидени за хората с увреждания в бюджета за догодина. Това стана ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов и двата протестиращи лагера на хората с увреждания. След продължилите пет часа разговори премиерът обяви, че е чул различни виждания от участниците на срещата и счита за съществен напредък факта, че всички са се събрали на една маса. Министър-председателят добави, че продължава работата по законодателните промени, както и по отношение на електронния регистър на хората с увреждания, съобщават от правителствената пресслужба.

В разговорите участваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсманът Мая Манолова.

"За новия бюджет можем да гарантираме 150 млн. лева повече в тази система. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да съзнаваме какво в края на краищата държавата може да си позволи. Продължаваме да работим. Над 700 хил. души трябва да получат такава помощ, а 88 хил. е групата, която се нуждае от чужда помощ. Говорим за една огромна група хора“, заяви Борисов, цитиран от БНР.

Информационната система за хората с увреждания ще бъде подобрена в рамките на тази година, стана ясно още след срещата. Регистърът ще показва брой на хората с увреждания, ще се вижда личната нужда за всеки от тях, за да може всички законодателни промени да стъпят на реални факти.

По думите на премиера наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща. Според него контролът е недостатъчен. "Много агенции, неправителствени организации, министерства, много пари и ефектът накрая е, че има протест", коментира Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът отбеляза, че едната група протестиращи говорят за 88 хиляди души - хора с увреждания, с чужда помощ, а другите - за над 700 хиляди, които трябва да получат помощи. С подобрения регистър ще стане ясно дали всички тези хора са нуждаещи се. Според Борисов, когато се разпределят парите, трябва да бъде направена сметка какво допълнително да се задели, кои приоритети да отпаднат. 

Борисов каза, че различните групи хора с увреждания имат диаметрално различни позиции по основни теми. По думите му различия има по това дали помощните средства да се закупуват от държавата или индивидуално, по държавния орган за координация също има противоположни мнения. Според министър-председателя при тези диаметрално противоположни позиции е съществен напредък, че двете страни са на една маса с представителите на правителството.

Обединихме се около това, че трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги ще бъдат готови до есента, за да могат народните представители да ги разгледат и обсъдят, каза Мая Стоицева. Тя допълни, че всички смятат, че трябва да се направи комплексната оценка за индивидуалните потребности на хората с увреждания. Обсъжда се и създаването на специализиран орган, който да отговаря за уврежданията.

Протестиращите са получили уверение от министъра на здравеопазването, че в момента работна междуведомствена група обсъжда стандарт за помощните средства. Имало е разгорещени спорове около това под чие "крило" да бъдат помощните средства. 

Ще има и подобряване на критериите за финансова подкрепа, залегнали в новия закон за хората с увреждания. Обсъждано е отново, че не трябва да се дават помощи "на калпак", а да има индивидуална оценка за всеки човек.

Национално представителните организации ще настояват финансовата подкрепа за хора с увреждания да остане, защото много от хората живеят с минимални пенсии от 200 лева. Ще настояват и за лична помощ за всички хора, които са правоимащи. 

Работните срещи продължават, като идния вторник ще има конкретика около регистъра. Майките обявиха, че палатковите лагери остават до гласуването на реформата. 

Обединени под мотото "Системата ни убива" вчера майки на деца с увреждания излязоха на национален протест.

От КНСБ предлагат Фонд за социална солидарност с пари от хазарт и вноски на фирмите да подпомага реформата за хората с увреждания. Синдикатът подкрепя философията на проекта, но отчита, че той е само една добра основа, върху която да продължи развитието на системата, което да гарантира достоен живот на хората с увреждания.

Необходима е още работа, включително и по конкретни текстове от закона, за да успее намерението на социалното министерство да сложи ред в политиките. Изключително важно е обаче реформата да бъде подкрепена със сериозен финансов ресурс, особено в посока достъпна среда, посочват от пресцентъра на синдиката. Цитирани суми от порядъка на стотина милиона лева са крайно недостатъчни, затова очакваме политически ангажимент с перспектива от поне 5 години, който да осигури цялостно финансиране на основните права и нужди на хората с увреждания, допълват от КНСБ.

Идеята за Фонд за социална солидарност е в него да се трупа ресурс от данъци върху хазарта, вноски от фирмите и други източници и така да се подпомага финансирането на реформата, особено в частта откриване на работни места за хора с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
BlagovestCvetanov
преди 5 години
"НПО-та изнудват властта" - епизод пореден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още