IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 електробуса ще се движат в София до края на годината

ЕС е длъжник по отношение на мерките за стимулиране на електрическата мобилност, заяви евродепутатът Петър Курумбашев

16:38 | 02.03.18 г.
<p>
	Еспен Хейг, президент на Европейската асоциация за батерии, хибриди и електромобили с горивни клетки (AVERE) (вдясно), евродепутатът Петър Курумбашев и столичният кмет Йорданка Фандъкова. <em>Снимка: Столична община</em></p>

Еспен Хейг, президент на Европейската асоциация за батерии, хибриди и електромобили с горивни клетки (AVERE) (вдясно), евродепутатът Петър Курумбашев и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Снимка: Столична община

Столична община е първата в България, която проведе конкурс, и предстои доставката на нови 20 електробуса в София. Те ще се включат в системата на столичния градски транспорт по редовни линии до края на годината.

Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на международен форум, посветен на развитието на градската мобилност, цитирана от пресцентъра на кметството.

Тя обясни, че след изследване на европейския опит в търсене на най-доброто и подходящо за местните условия, вече е направено тестово пускане в експлоатация на три различни технологии електробуси в София.

"Започнахме и процедура със „Столичния електротранспорт“, който подготвя закупуване на още 30 електробуса, съобщи Фандъкова и информира, че процедурата ще бъде обявена до два-три месеца. – Едновременно с това имаме планове за развитие на трамвайния и тролейбусния транспорт. През пролетта започваме и удължаване на тролейбусна линия, която ще свърже „Младост-1" и "Младост-2".”

Столичният кмет каза, че в общината вече е приета и схема за поставяне на над 60 зарядни станции за електромобили.

Чрез данъчни облекчения се стимулира използването на електрически превозни средства. Електромобилите, които са около 150 в София, имат и възможност да паркират безплатно в зоните за платено почасово паркиране.

Според евродепутата Петър Курумбашев, инициатор на конференцията, Европейският съюз е длъжник по отношение на мерките за стимулиране на електрическата мобилност. По думите му време е да започнем да мислим с малко по-далечен хоризонт – за това как ще живеем след 10 или 20 години.

„С румънския ми колега Дан Ника предложихме на 50% от паркоместата в сградите, които предстои да бъдат построени в рамките на ЕС, да са предвидени места за зареждане на електрически автомобили, заяви евродепутатът. – Друго мое предложение е да бъде въведен определен дял за електрически превозни средства при търговете за общински и държавни поръчки. Защо парковете ни да не бъдат почиствани от електрически машини? Част от камионите, които извършват дейностите по почистване, също могат да бъдат електрически. Бих искал да видя и поне 100-150 електрически автобуса в София.“

Курумбашев е на мнение, че Европейският съюз е длъжник по отношение на своето законодателство за стимулиране на електрическата мобилност. Той смята, че в България има някакви първоначални опити и минимални усилия в това отношение, но все още няма конкретни и работещи инициативи, които да влият върху пазара.

“Не е редно държава, която има 100 млрд. лева вътрешен продукт да отделя 1 млн. лева", убеден е Курумбашев.

За пример той даде Франция, където държавата субсидира с 5 000 евро покупката на електромобил, а в Румъния – с 10 000 евро.

Евродепутатът и препоръча „да вървим към промяна на микса на превозните средства, увеличавайки дела на електрическите и водородните“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още