Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

2325 лв. - издръжката на живот на четиричленно домакинство

На тримесечна база тя расте с 1%, а на годишна - с 3,3%, най-вече заради повишението в цените на храните, отчита КНСБ

2325 лв. - издръжката на живот на четиричленно домакинство

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2325 лева на месец, според данните на Института за синдикални и социални изследвания /ИССС/ на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров и директорът на Института Любен Томев, предава БТА.

Сумата е необходима за покриване на основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

За сравнение, през третото тримесечие необходимата сума за издръжка на четиричленно домакинство е била 2301 лева на месец. 

Още по темата

За последното тримесечие на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв. месечно.

Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1 163 лева за всеки от двамата родители /бруто 1489 лева/. За декември нетният размер на средната работна заплата е 876 лева, което означава, че изостава с около 25% от необходимите средни стойности за издръжка, посочиха от КНСБ.

Необходимите средства за издръжка на живота на четиричленно домакинство в София са 3023, 64 лв, а средно на човек от този тип домакинство са необходими 755,91 лева, което надхвърля средните за страната стойности с 30 на сто. За всеки от двамата родители на семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.

Официалните данни за трудовите възнаграждения в София за четвъртото тримесечие на 2017 година отчитат нетна средна работна заплата от 1 151 лева /бруто 1476 лева/, която е с близо 24% по-ниска от необходимата заплата за издръжка на живота.

В края на годината издръжката на живот отчита слаб тримесечен ръст от 1 на сто, а на годишна база до 3,3 на сто. Основен принос за повишението на издръжката имат хранителните стоки с ръст от 3,9% на годишна база, при нехранителните ръстът е 1,1 на сто. За последните десет години нарастването на издръжката на живот е с 22,7 на сто.

Според данните на синдиката за последните години разликата в доходите на най-бедните и най-богатите се е увеличила драстично - от 6,1 пъти през 2012 година до 7,7 пъти през 2016 г. - най-високата разлика за страна от ЕС.

Данните за подоходното разпределение показват, че 27,1% от домакинствата са с общ доход на човек до 314 лева, колкото е линията на бедност, или близо 1,95 милиона души. 45,1% домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност до необходимите средства за живот /или около 3,25 милиона души/, а 27,8% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот, което е около 2 млн. души.

Има неравенство и в спестяванията на българите. От КНСБ цитираха изследване на социологическа агенция "Тренд", според което около 70% от българите не разполагат с банкови депозити и не спестяват.

Депозитите до 1000 лева са 64% от всички депозити на домакинствата /според данни на БНБ от декември 2017 г./. Броят на депозитите до 1000 лева намалява със 7,2 на сто, а най-голям ръст бележат тези между 200 и 500 хиляди лева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Кой пише тези глупости, бе ГОСПОДА ?
Как и на каква база е изчислено това ?
какви 2325 лева ?
т.е. по 591 на човек ?
Ако това е вярно, то 75 % от българите трябва да са умрели .....
НО, замислих се.... за да са живи трябва едното от двете да е вярно :
или сумата е завишена с над 50 %
или доходите на населението са високи над 50 % от декларираното...
За София - всичко е ясно. наемите, топлофикация и транспортните разходи вдигат сумата ... това са около 1000 лева за имот.....т.е. на 4 = 250 лв.
Но в провинцията, особено в северна България, масово хората живеят със заплати бруто от 700-800 лева. БРУТО, а не нето......
Аз познавам достатъчно пенсионери, които живеят с по 350 лева пенсии....
Най-голямата им мъка е, че не могат да спестяват.....

Още от Икономика и политика
БСП е притеснена от ниската избирателна активност