IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Минималната заплата ще бъде увеличена на 340 лв. от януари 2014 г.

"Швейцарското правило" за пенсиите ще влезе в сила от юли следващата година, каза министърът на труда

10:52 | 30.09.13 г. 2
Адемов: Минималната заплата ще бъде увеличена на 340 лв. от януари 2014 г.

Има съгласие минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари 2014 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Има идея обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да бъде 340 лв., каза още министърът, цитиран от БТА.

Той отбеляза обаче, че преди да се финализира бюджетната процедура не е коректно отделни елементи от нея да бъдат изпреварващо представяни.

Във връзка с идеята за връщане на "швейцарското правило" при определяне размера на пенсиите министърът каза, че "този въпрос дефинитивно вече е решен, защото е принципен”. Принципът е от 1 юли 2014 г. всяка година от тази дата да има осъвременяване на пенсиите с 50 процента от осигурителния доход и 50 процента от инфлацията. 

С колко процента ще бъде увеличението, ще е ясно към февруари 2014 г., когато има окончателни данни за ръста на осигурителния доход и инфлацията, уточни министърът. Но отбеляза, че при всички положения с оглед на ниската инфлация се очертава този процент да не бъде висок, "колкото ни се иска".

На въпрос за условията за песниониране на военнослужещи Адемов каза, че няма конкретни решения на този етап. Той посочи, че е важно да се съобразим с част от предложенията на Европейската комисия, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране. В системата на МВР средната възраст за пенсиониране е 49,7 г. „Там най-големият проблем не е дали трябва да има има възраст за пенсиониране или не, защото нещата в осигурителното законодателство в България отдавна са ясни”, коментира министърът.

„Очевидно е желанието след като придобиеш право на пенсиониране да имаш доход по граждански договор и това е другият проблем, който трябва да бъде решен в хода на тази бюджетна процедура”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
plamenhri
преди 10 години
ne znam no kato gledam srednata prodaljitelnost na jivota kato maj shte vzemam 2 godini i 4 meseca pensia ako dojiveia do srednata prodaljitelnost na jivota za majete v BG. V drukite darjavi, kadeto praviat tazi reforma, srednata prodaljitelnost e nad 74 godini blizo 10 godini poveche ot nashata...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Nikola666
преди 10 години
Тъй като НСИ отчита дефлация от началото на годината, ще намалите ли размера на пенсиите, господин Адемов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още