IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция „Митници“ отне лиценза на два данъчни склада

Причина за санкцията е липса на надеждни документи, доказващи кой е получателят на гориво за отопление

11:26 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Агенция „Митници“ (АМ) отне и прекрати лицензите на два данъчни склада за акцизни стоки, съобщиха от ведомството. Причината е влязло в сила наказателно постановление, с което е наложена имуществена санкция от над 29 хил. лв.

„Извършеното нарушение е „тежко" (по смисъла на чл.4, т.18 от Закона за акцизите и данъчните складове), тъй като наложената и влязла в сила санкция е над 15 000 лева“, уточняват от митниците. До отнемането на лиценза се стига, тъй като фирмата вече не отговаря на изискванията за лицензиран складодържател заради наложената глоба. 

Санкцията е от септември 2016 г. и е заради административно нарушение по описа на Митница Русе от април същата година. „При анализ чрез системата БАЦИС и извършени допълнителни проверки митническите служители установяват, че са нарушени процедурите по доставка на над 24,5 тона гориво за отопление, обложени с акцизна ставка 50 лева, спрямо действащото към момента на доставките законодателство. За пратки от първата половина на 2015 г. е установено, че са доставени на различен получател от отбелязания в документите. Т.е. лицензираният складодържател не разполага с надлежни документи, които да позволяват горивото да се обложи с намалена ставка“, обясняват още от Агенция „Митници“. 

Източник от ведомството, пожелал анонимност, коментира за Investor.bg, че става дума за русенската фирма „Полисан“. Преди година митниците и ГДБОП проведоха съвместна акция в офисите на дружеството, откъдето беше иззета документация. Причина за разследването са данъчни престъпления, свързани с търговия на горива. Все още обаче няма официални данни за резултатите от акцията. 

Източник от Българската петролна и газова асоциация също потвърди, че отнетите лицензи са на фирма „Полисан“. Компанията е един от доставчиците на горива за бензиностанциите на Веселин Марешки.     

Наказателното постановление е влязло в сила на 28 март тази година, след като е потвърдено от две съдебни инстанции - районен и административен съд.

Според записаното в чл.53, ал.3 от Закона за акцизите и данъчните складове решенията, с които се отнемат и прекратяват лицензите, подлежат на предварително изпълнение. Те могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок пред Административен съд – Русе. Предварителното изпълнение също може да бъде обжалвано, като при тази процедура съдът ще се произнесе в кратки срокове дали фирмата може да работи, докато тече обжалването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още