Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангелкова: Има спад от 15% в ранните записвания на руски туристи

Министърът на туризма очаква от кметовете информация за строителните разрешения, които са издали

Ангелкова: Има спад от 15% в ранните записвания на руски туристи

Снимка: Pixabay

Има спад на ранните записвания на туристите от Русия в рамките на 10-15%. Това каза днес по "Нова телевизия" министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя побърза да уточни, че в министерството са предприели всякакви мерки, за да насочат вниманието на руските туристи към България.

Припомняме, че буквално преди дни от Българо-руската търговско-промишлена палата отчетоха, че потенциалът за растеж на туризма по отношение на руския пазар е голям, но до момента българската туристическа политика не адресира достатъчно агресивно правилните мерки в посока увеличаване на руските туристи в България. Въпреки напредъка визовите процедури за руски граждани остават тежки, а транспортните връзки ограничени.

Министърът на туризма коментира, че е налице отлив от 30-40% и при ранните записвания за почивка в България за тази година от младежите на възраст до 25 години. Ангелкова не може да коментира каква е причината, но такива са фактите, заяви тя. Всеки един скандал оказва влияние, допълни министърът, визирайки акциите на бившия вицепремиер Валери Симеонов срещу шума по морето миналото лято.

Николина Ангелкова коментира и скандалите със строежите по морето в последните месеци. По думите ѝ обаче почти нищо не може да се направи, защото става дума за обекти в заварено положение, получили разрешителни преди 2008 година, когато е приет Законът за устройство на черноморското крайбрежие. 

Още по темата

Става дума за строежите край къмпинг "Арапя" и местността Алепу, които временно бяха спрени след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол.

Ангелкова обеща по-подробна информация, когато получи данните от общините по морето за издаваните разрешителните за строеж през годините в зони А и Б по закона.

Още януари Министерството на туризма стартира проверки на всичките 237 морски плажа. Изискала съм от кметовете на всички черноморски общини да ни предоставят информация за разрешенията за строеж, които са издали, за Зона А и Зона Б, заяви Ангелкова. По думите ѝ обаче тази информация още се чака.

„На плажа е забранено строителството. В частните имоти от Зона А и Зона Б се разрешават строителни дейности при строго спазване на определените параметри“, припомни министърът.

Ангелкова се похвали, че последните години туризмът бележи ръст. „Миналата година имаме за първи път над 9 милиона чуждестранни туристи”, заяви Ангелкова. А приходите до ноември в хазната са над 7 милиарда лева.

Министърът отбеляза и старта на Единната система за туристическа информация, която ще обменя данни между Министерството на туризма, общините, данъчните и МВР.

„Всички, които предлагат настаняване с цел туризъм, трябва да се свържат към системата. Предвидили сме изключително сериозни глоби, дори отнемане на удостоверението и прекратяване на дейността, ако не се подават данни към системата”, каза министърът. Санкциите ще започнат да се налагат от 1 октомври.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия