IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанасов: Кирил Петков няма да е новият кандидат-премиер на ПП

Изгонването на руските дипломати е логично при липсата на уважение, смята военният министър Драгомир Заков

09:06 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петков при връчването на мандата през декември 2021 г. <em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Петков при връчването на мандата през декември 2021 г. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната" няма да е настоящият министър-председател Кирил Петков, каза пред bTV депутатът от „Демократична България" Атанас Атанасов. По думите му това решение е било взето снощи на събирането на ръководството на партията.

Президентът трябва да връчи мандат на „Продължаваме промяната" за съставяне на правителство днес в 17 часа, след което формацията ще разполага със седмица, за да се опита да направи кабинет. По-рано през седмицата от БСП обявиха, че не биха подкрепили правителство с премиер Кирил Петков заради изгонването на 70 руски дипломати.

Според Атанасов това решение показва сериозно отношение на „Продължаваме промяната" към обществените настроения и очакванията на българските граждани. Атанасов знаел името на номинирания за премиер, но по думите му право на предлагащите го е да го съобщят. Той обаче добави, че с този ход се увеличават значително шансовете за сформиране на ново правителство в рамките на този парламент.

Атанасов смята, че консултациите за нов кабинет трябва да започнат максимално скоро, като на масата на преговорите се върне и БСП. Според него трябва да се водят преговори не с отцепилите се депутати, а с цялата парламентарна група от „Има такъв народ“.  Едно евентуално предложение на „Продължаваме промяната" за друг премиер би отворило възможности за продължаване на преговори с БСП и евентуално започване на такива с „Има такъв народ".

Междувременно изгонването на руските дипломати бе коментирано и от министъра на отбраната Драгомир Заков в ефира на БНТ. „Изгонването на руските дипломати е логично, когато няма уважение се стига до подобни стъпки", каза Заков. По думите му трябва да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в България по начин, който зачита достойнството, териториалната цялост и суверенитета на страната домакин.

„За да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни - предполагам, че ДАНС има достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България, има открито неуважение към България. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ. Москва трябва да реши как да бъде представлявана Русия в България", каза Драгомир Заков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още