IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автоинструктури излизат на протест

Недоволството е срещу новите изисквания за шофьорските курсове, в които те виждат предпоставки за корупция в обучението

09:53 | 14.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Автоинструктори излизат на протест с основно искане да бъде отменена наредбата на министъра, която въвежда нова система за контрол на обучението на водачите и увеличава броя на часовете за подготовка.

Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти.

Инструкторите са недоволни от предложението на Министерството на образованието и това на Министерството на транспорта за увеличаване на часовете по кормуване - от 31 на 43 часа и намаляването на теорията - до 14 часа. Подобна мярка няма да доведе до желания резултат за по-добро обучение на бъдещите шофьори, защото според автоинструкторите проблемът не е в обучението, а в начина, по който се взима изпитът за придобиване на шофьорска книжка.

Стефан Малковски, председател на Националния автоинструкторски съюз съобщи за БНР, че протестиращите имат планирана среща с министъра на транспорта Росен Желязков и се надяват това да стане по време на протеста.

С наредбата се вмъкват предпоставки за корупция в обучението, смятат автоинструкторите. „Ние не сме против контрола, но контрол трябва да има върху качеството на обучението, а не толкова върху обема часове“, каза той и добави, че това не може да стане, ако не се промени цялата система.

Според протестиращите контролът трябва да е в Министерството на образованието, където са методиките на обучение, където са модулите, учебните програми. "А ние в момента сме към Министерството на транспорта, което е абсолютен абсурд“, коментира Стефан Малковски. 

Според него досегашният брой часове – 31, е достатъчен, тъй 50-60 % от курсистите вземат книжка от първия път. По-голямата част от останалите издържат изпита от втори или трети път, съответно – с 35 и 39 часа. Под 5 % от курсистите се нуждаят от допълнителни часове, изтъкна Малковски и добави, че е безсмислено броят на часовете за обучение да се увеличава нормативно, тъй като и сега всеки курсист може да вземе толкова часове, колкото смята, че са му необходими.

Според автоинструктора системата за контрол, която се предлага, е била разработвана още преди приемането на наредбата и това на практика е рекет спрямо бранша.

„В момента по закон контролът се осъществява от Министерството на транспорта, сега се изнася и отива в частна фирма. Какви са тези глупости“, коментира Стефан Малковски.

Очаква се днес по обяд стотици протестиращи учебни автомобили да затворят движението по булевард „Цар Освободител“ от улица „Раковска“ до площад „Независимост“.

В ранния следобед протестиращите сядат и на масата за преговори с образователното и транспортното министерство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още