IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без касови апарати в автобусите до края на юни догодина

Срокът за поставяне на фискални устройства в автобусите бе удължен за четвърти път

17:02 | 20.12.13 г.
Без касови апарати в автобусите до края на юни догодина

Автобусните превозвачи ще могат да возят без инсталирани касови апарати в автобусите до 30 юни 2014 година. След тази дата влиза в сила изискването всички фирми да са поставили фискални устройства в превозните си средства.

Това стана с приемане на второ четене на законопроект за изменение на Закона за автомобилните превози, съобщи "Фокус".

Това е четвъртото удължаване на срока за поставяне на фискални апарати в автобусите. Припомняме, че през март депутатите го удължиха до 31 декември. Тогава отлагането стана чрез гласуване на промени в Закона за ДДС.

Първоначално с промените в Закона за автомобилните превози, които влязоха в сила на 3 юли 2012 г., автобусните превозвачи бяха задължени да издават билети на пътниците само от фискални устройства, а шестмесечният срок да изпълнят това изискване изтичаше на 3 януари 2013 г. В края на миналата година след спор между БСП и ГЕРБ срокът беше удължен до края на март.

Причината за удължаването на срока на няколко пъти бе, че браншът не бе готов с въвеждането на изискването.
По данни, представени от транспортната комисия, на този етап едва 15% от превозвачите са се снабдили с фискални устройства.

По време на обсъждането на промените депутатът от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев каза, че се очертава законодателен абсурд по законопроекта. „Приемаме закон преди година и половина, януари предишната година трябваше да бъде в действие, отложихме го с три месеца, после с шест месеца, сега с още шест месеца. Защо приехме този закон? Три пъти отлагаме един закон, две години той не действа, а ние сме го приели”, категоричен бе той.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев изказа становището на ресорното министерство, според което е най-добре да се отложи въвеждането на фискалните апарати и да се търси трайно решение. "Подкрепяме удължаването на срока, като за този срок да предложим работещо решение. Не виждам проблем какво е накарало превозвачите да не си купят апарати”, коментира той.

Според Васил Пиронков, зам.-председател на Асоциацията на автобусните превозвачи, системата за фискалните апарати в автобусите няма да проработи, независимо колко време ще бъде отлагана.

"Не сме подготвени да я въведем и да работи. За фискалните апарати, с които трябва да се работи във вътрешните линии, е практически невъзможно. Това няма как да стане, докато не се обособят специални места за продажбата на електронни билети, както е в метрото”, обясни Пиронков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още