Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна

Те могат да получат прилични възнаграждения и уважение от страна на работодателите, смята Стефан Шарлопов

Бизнесът е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна

Снимка: Pixabay

Бизнесът в България е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна. Това заяви председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов по време на дискусия в рамките на Тринадесетата световна среща на българските медии в молдовската столица Кишинев.

Говорейки за голяма българска общност зад граница и техните трудности тук, защо у нас да не работят тези хора с български корени. Те могат да получат прилични възнаграждения и уважение от страна на работодателите, посочи Шарлопов, цитиран от БТА.

Той добави, че България има нужда от кинезитерапевти, физиотерапевти, готвачи, сервитьори, строителни работници и др.

Ние сме място, където нашите сънародници извън граница биха могли да намерят препитание, образование, развитие и щастие, отбеляза той.

Още по темата

Българските работодатели смятат, че българското правителство в лицето на Министерство на труда и социалната политика трябва да започне преговори с Молдова, Украйна и Армения за привличане на висококвалифицирана работна сила. 

Според тях това може да се осъществи с въвеждане на “зелена карта” за привличане на имигранти от конкретни трети страни и за пример дават Чехия, която въвежда подобна карта още през 2008 г.

Друг вариант за осигуряване на квалифицирани работници е „карта за реинтеграция на лица с български произход”, която да даде право на българите зад граница да се установят и да започнат да работят в нашата страна, какъвто опит по прилагането ѝ има Полша.

Трети вариант е „да се сключат двустранни споразумения за обмен на работна сила с цел облекчен достъп до пазара на труда за сезонна и/или едногодишна заетост на чужди граждани в сектори с недостиг на квалифицирана работна ръка като машиностроене, електротехника, туризъм, здравеопазване и др., подобно на всички останали страни-членки.

Работодателите смятат, че са необходими мерки, включително законодателни, за облекчаване на вноса на работници и специалисти от трети страни, които да компенсират емиграцията и да променят, поне временно и отчасти, неблагоприятните тенденции в пазара ни на труда.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нови 276 случая на коронавирус за денонощие, починали са шестима души