Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БЛС: PCR тестовете на пациенти да се покриват с публични средства

Неприемливо е твърдението изследванията да бъдат за сметка на лечебните заведения, смятат от организацията

БЛС: PCR тестовете на пациенти да се покриват с публични средства

Снимак: Getty

Държавата и Българският лекарски съюз (БЛС) влязоха в остър задочен спор кой трябва да плаща за PCR тестовете на пациенти при хоспитализация. Лекарската организация иска тестовете да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или здравното министерство.

Това се посочва в позиция на БЛС по повод категоричното становище на Министерството на здравеопазването, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист.

БЛС с недоумение посрещна разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно, пише в позицията на лекарската съсловна организация. 

Тя възразява остро срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на лечебните заведения, пише още в поозицията и се допълва, че болниците всъщност се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал.

Още по темата

Според БЛС лечебните заведения  имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти. Изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост, смятат те.

Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи, пишат още от БЛС

Недопустимо е както пациентите, така и лечебните заведения, които през последните месеци получават 85% от възнагражденията си, да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. В бюджета на НЗОК за 2020г. няма предвидени средства за PCR тестове.  Цените на клиничните пътеки са и без друго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения, посочва се в становището.

В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ.

БЛС настоява държавата да вземе необходимите мерки и да обезпечи лечебните заведения с лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата, сигурността на медиците у нас да бъде осигурена и те спокойно да изпълняват своите задължения.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията