IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов разпореди: Повече пари в Бюджет 2021 за лекари и полицаи

Общо 48 000 служители в системата на МВР ще получат 15% увеличение на заплатите

18:38 | 03.11.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Увеличение на заплащането за лекари и полицаи ще има от следващата година, обяви от своя профил във Facebook премиерът Бойко Борисов.

"Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях", заяви министър-председателят.

Той обяви, че е разпоредил на депутатите от ГЕРБ да внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за следващата година, които предвиждат 237 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на медиците. 

"Лекарите ще получат допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици", уточни Борисов.

Той допълни, че ще има и 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.

Освен това допълнителни 143 млн. лв. ще бъдат дадени за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. "С тази мярка ще подкрепим 710 хил. деца", посочи Борисов.

Премиерът коментира и нападките на президента Румен Радев за мерките на правителството с борбата с коронавируса.

"Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата.

Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората", завърши Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Борисов разпореди: Повече пари в Бюджет 2021 за лекари и полицаи.И кой е той де пре, че да разпорежда ? Може да предложи и, АКО един независим парламент приеме -ок, ако ли не...Ще рече, много насериознонсе е взел наш Боко. Болезнено неадекватен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Minka
преди 3 години
Да се чете абдикира по горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Minka
преди 3 години
Държавата не изпълняваше основни социални функции в продължение на десетилетия, а по времето на тези в момента съвсем дебаркира. Десетилетия ни обясняваха и фаворизираха инфраструктура, градинки, сгради и т.н . А това здравеопазване и образование...там е по-трудно, а % на усвояване надали е толкова висок като при Тракия и Хемус. Аре холан, сега почват да са и те много загрижени. Идват избори де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
Колкото и пари да се дават, съвсем скоро няма да има никакъв смисъл, особено при медицинския персонал - просто няма хора, а тези, които работят изнемогват физически, което не се компенсира с пари. Сега е мястото на целия НПО сектор, но как държавата да се обърне към него след като го мачкаше толкова години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Minka
преди 3 години
Нещо за магистралите и санирането няма ли да каже? Притеснявам се така като не очертае стратегия за усвояване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още