IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обяви, че ще върне мандата на 5 май

Решението бе взето на заседание на Националния съвет на партията

18:33 | 01.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

БСП ще върне мандата на 5 май, обяви лидерът на левицата за София Калоян Паргов, цитиран от БГНЕС.

Решението беше взето на продължилото над три часа заседание на Националния съвет на БСП, на което социалистите трябваше да решат дали да приемат или да върнат мандата на президента за съставяне на правителство. Очаква се Румен Радев да връчи мандата на 5 май. 

На пресконференция след заседанието лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че съставянето на правителство е невъзможно.

„Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която ръка беше отхвърлена“, коментира тя, визирайки трите нови политически сили и предварителните им заявки, че не са готови да подкрепят правителство на БСП.

По думите ѝ те са показали политическа незрялост. „Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не тези, които ни разделят“, категорична бе тя.

По думите на Нинова на днешното заседание са обсъдени четири варианта. Първият от тях е съставянето на „чисто партийно правителство на БСП с ясното съзнание, че то няма да срещне подкрепа, но показва готовност за промяна, управление и ревизия на модела Борисов“. Това предложение е било отхвърлено.

Вторият вариант е за надпартийно експертно правителство с ясна програма и започване на консултации с новите три политически субекта, като се има предвид предварително заявената им позиция. Според Нинова този вариант е отхвърлен заради твърде много рискове, които включва.

Третият вариант е включвал вземане на мандата и започване на консултации с цел печелене на време, за да се даде време на Парламента да вземе важни решения.

„Но през последната седмица видяхме, че той е неспособен на това. Законодателството, което се приема, е нетрайно и некачествено. Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет“, коментира Нинова.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още