IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предложи промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие

От левицата искат насилието да стане престъпление от общ характер

13:40 | 18.01.18 г.
<p>
	<strong><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal;">Протестът в подкрепа на Истанбулската конвенция м</span></span></strong><strong><span style="font-weight: normal;">иналата седмица в София.&nbsp;</span></strong><em><span lang="bg-BG">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</span></em></p>

Протестът в подкрепа на Истанбулската конвенция миналата седмица в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Парламентарната група на "БСП за България" внесе в Народното събрание предложения за промени в Наказателния кодекс, които привеждат изискванията на Истанбулската конвенция в частта за мерки срещу домашното насилие на равнището на българското законодателство. Това обяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

БСП предлага насилието в Наказателния кодекс да се третира като престъпление от общ характер. Досега то беше такова от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение.

"Декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили в годините досега с национални кампании, с промени в законодателството, с предложения за закони по тази тема. Продължаваме. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие във всичките му прояви и затова предлагаме реално решение на тези проблеми чрез промени в българските закони", коментира Нинова.

БСП предлага и да се създаде квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие, и особено в случаите на рецидив.

С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите, които са я подписали, да приведат националното си законодателство в този вид, каза Нинова. Тя уточни, че това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателството.

Следващата седмица БСП ще предложи създаване на кризисни центрове за жертвите на домашно насилие във всички областни градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още