Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България се договори да изнася тютюневи листа в Китай

По думите на Ли Къцян продукцията за износ ще бъде в обем на 10 млн. тона

България се договори да изнася тютюневи листа в Китай

Ли Къцян и Бойко Борисов по време на съвместната си пресконференция Снимка: БТА

Българският премиер Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян са се договорили България да изнася сушени тютюневи листа за китайския пазар. Това заяви китайският лидер по време на пресконференция след Пленарната среща на ръководителите на правителствата на инициативата „16+1“.

По думите му продукцията за износ ще бъде в обем 10 млн. тона сушени тютюневи листа.

Радваме се, че можем да отговорим на потребностите, споделени от Бойко Борисов, каза китайският лидер и допълни, че се надява да няма недоразумения по отношение на това взаимно разбирателство.

Ли посочи още, че китайският пазар ще се отвори по-широко за селскостопански продукти от страните от Централна и Източна Европа.

Още по темата

По време на пресконференцията Ли отново засегна и въпроса с някои притеснения, че сътрудничеството на Китай с балканските страни е в ущърб на Европейския съюз.

Според него схващането, че форматът „16+1“ е насочен по-скоро към разделянето на Европа, е просто едно „недоразумение“ и не съществува конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа.

Искаме да видим и виждаме Европа като обединена и процъфтяваща партньорска страна, допълни още председателят на Държавния съвет.

Ли допълни също, че форумът на Китай и страните от Централна и Източна Европа трябва да остане в отворен формат, който да приобщава и други участници, като приветствано ще бъде включването на други наднационални организации.

По време на пресконференцията китайският лидер посочи също, че през последните дни е провел редица двустранни срещи с ръководители на страни от Балканите и изрази надеждата, че подобен двустранен диалог няма да бъде разбран погрешно, тъй като целта на Пекин не е по този начин да разделя Европа.

Той допълни още, че Китай ще се радва да види в съответните срокове и присъединяването на други страни от ЦИЕ към състава на Европейския съюз.

Българският премиер Бойко Борисов също заяви от своя страна, че правилата на ЕС ще бъдат спазвани в пълния си обем в рамките на инициативата „16+1“. И тук министър-председателят посочи, че когато става въпрос за Балканите, не трябва да бъде изключвана нито една държава, тъй като това „ни прави силни и единни“.

По време на пресконференцията бе обявена и следващата страна домакин на инициативата на Китай и ЦИЕ, която ще бъде Хърватия. Там през 2019 г. ще се проведе осмата среща на върха на „16+1“.

Дотогава страните от форума могат да работят върху различни сектори на сътрудничеството си, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович, който се присъедини към пресконференцията на Борисов и Ли.

Хърватия се радва че на територията на страната има голям проект  – изграждането на мост, който е съфинансиран от ЕС и се строи от китайска компания, посочи Пленкович, според когото това доказва че инициативата „16+1“ не разделя, а дава възможност за обединение чрез проекти.

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Легитимни оферта за заем, Кандидатствай сега:
Търсите ли бизнес заем? Личен заем, жилищен кредит, заем за кола, студентски заем, заем за консолидиране на дълг, обезпечени и необезпечени кредити, ипотека, рисков капитал и т.н. Или ви е бил отказан кредит от банка или финансов институция по каквито и да било причини. Ние сме частни кредитори, отпускащи заеми на бизнес-мъже / жени и физически лица с нисък и достъпен лихвен процент от 2% годишно. ако сте заинтересувани от заем, свържете се с нас сега в (pataibalint01@gmail.com) и вземете своя заем днес най-скоро.

Легитимни оферта за заем.
0
 
13
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Баце:
- Колега, имаме проблем с реализацията на сухия тютюн, вие сте голям консуматор, не може ли да изнасяме към вас?
Ли:
-Ама разбира се, купуваме всичко, ако произведете повече, купуваме и него.
Чудесно. Медиите гърмят.
А на каква цена? Баце това не го интересува, после ще му мислят. Както стана със стотиците хиляди агнета за Катар, станаха овце за бракуване.
И журналята пишат ли пишат, но никой не пита. Напоследък все такива напудрени статии.
1
 
9
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Xe, xe... how cute... тутун. В Сърбия железница 1млрд евро, с нас тутун.
0
 
18
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Нашите *** бъркат компютри с компоти, какво да говорим за мерните единици. Та ставало въпрос за 10 млн. броя листа тютюн, не тона. Иначе България произвежда около 30 хил. тона тютюн годишно. 10 млн. тона сигурно призвежда цялата планета Земя за n на брой години.
1
 
9
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Бях чел преди 1-2 години, че тютюнопроизводителите минават на лавандула, защото е с повече добавена стойност и маслото се търси доста в Европа. Все пак ако така задоволят производителите на тютюн, няма лошо, тъкмо да спрат цирковете с ниски цени и "държавата е длъжна".
Иначе ако против правилата ни спрат за еврозоната, не съм сигурен дали няма да минем към Вишеград.

Още от Икономика и политика
Християн Кръстев: Нужни са нови правила за ремонт на жп инфраструктурата