IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поддържа вертолетите Cougar с помощ от НАТО

Страната ни се присъединява към програма на Алианса за поддръжка и придобиване

16:57 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за присъединяване на България към Партньорството за поддръжка на хеликоптери към Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване с цел осигуряване на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532 AL “Cougar” и двигатели „MAKILA 1 Al” от състава на Военновъздушните сили (ВВС) на България.

Сигурността на страната изисква поддържането и развитието на способности на транспортна вертолетна ескадрила, като част от способностите на ВВС, за изпълнение на широк спектър от задачи както в национален формат, в т.ч. транспортиране на личен състав и товари, аварийно-спасително осигуряване, пожарогасене, авиомедицинска евакуация, задачи за нуждите на други министерства и ведомства, така и от участието им в изпълнението на поетите към НАТО ангажименти, посочва се в съобщението на правителствения пресцентър. 

С осигуряването на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532 AL “Cougar” и двигатели „MAKILA 1 Al” се цели възстановяване на техническото състояние и необходимите способности за изпълнение на националните и съюзни ангажименти.

С интегрирането на нови системи и обучение на инженерно-техническия и летателен състав ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на колективната система за сигурност.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още