IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си предприемач не е просто модерно

Тази година е най-силната за фондовете за рисков капитал в последните десет години

23:14 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази година е най-силната за индустрията за рисков капитал в последните десет години. 2017 година е рекордна по размер и брой на фондове за рисков капитал. В Европа има известно изоставане и възможност за наваксване спрямо САЩ и Източна Азия. Предизвикателствата пред набирането на частен капитал на континента са два пъти повече спрямо Силициевата долина, но за индустрията идват много добри времена, коментираха участниците в 12-та годишна конференция "Сделки и инвеститори", организирана от в. "Капитал".

Каква е рецептата за стартиращите компании?

Първо трябва да сте сигурни, че бизнесът работи добре. Най-големият риск е да излезете по-рано на друг пазар. Необходимо е прилежно да изучите този нов пазар, да попиете от енергията във въздуха там, защото от България всичко изглежда по-друг начин“, даде своите съвети един от създателите на компанията „Telerik“ Светозар Георгиев.

Първият човек, който „слага знамето“ там трябва да е човек, на когото вярвате, а не просто човек с блестяща биография. Трябва да започнете да мислите като локална компания. Трябва да имате присъствие в местната екосистема, продължи той.

Георгиев определи стъпването на нов пазар като огромен риск. Но по думите му помощта от инвеститора е важна, но той не ти помага пряко. Полезни са по-скоро неговите изисквания, това, че трябва непрекъснато да се доказваш. Инвеститорът работи и с много други компании. Ти трябва да се бориш за времето му, ти трябва да си активната страна. Важен е балансът в борда на компанията, защото това, което смята инвеститора, не винаги е най-полезното и правилното за компанията.

Второто най-важно нещо според него е доброто корпоративно управление. „Компания, която се управлява каубойски, просто няма никакъв шанс“, категоричен беше той.

Ключовите предизвикателства пред младите компании

Предизвикателствата в България не се различават от останалия свят. Критерият за успех не е задължително да бъде намирането на финансиране, а по-скоро намирането на клиенти, развиването на даден продукт, а екипът да възприема най-добрите практики. Скоростта, в комбинация с фокуса и най-добрите практики, са предпоставка за успеха.

Нашият регион страда от липса на знание и достъп до специалисти в определени области. Затова компаниите трябва да излязат от комфорта си и да работят с екипа си в чужбина. Следващата година ще има повече на брой компании, които се чувстват по-комфортно на друг пазар. Те трябва да отидат по-близо до пазарите си, за да превърнат компанията от локална в глобална, категоричен беше основателят на Телерик.

Друга основна характеристика на индустрията за рисков капитал е концентрацията по градове – Лондон, Париж, Берлин, изтъкна Ивайло Симов, един от основателите на Eleven, фонд за финансиране на стартиращи компании. „Ние трябва да останем по-дълго с компаниите“, каза още той, обръщайки внимание и на още една тенденция, че всеки следващ фонд е по-голям и започва да следва компаниите и в следващите рундове.

Готова ли индустрията да създаде големи компании?

Регионът все още не е там, където трябва да бъде, все още екосистемите са изолирани. Пазарът се развива сериозно през последните пет години и пътят и грешките го правят по зрял, коментира от своя страна Йордан Зарев,  инвестиционен мениджър на фонда Neveq.

В същото време се забелязва, че предприемачите са по-смели, когато имат повече капитал. „Компаниите трябва да се насочат към по-бързо и ефективно хващане на пазарни възможности. Първо трябва да видиш целта, а не според парите да определяш целта си“, подчерта Георгиев. Според него този навик до известна степен се обяснява са народопсихологията ни, но ако това се промени, може да видим по-смели ходове на български компании.

ICO и доколко то е конкурент на фондовете за рисков капитал?

Това е алтернативна пътека за финансиране и то не само за тези, които се занимават с блокчейн технологии. Това ще преформатира процеса, а от друга страна самият блокчейн ще създаде нов клас активи, ще изгради изцяло една нова екосистема, коментира Тодор Брешков, съосновател на фонда LAUNCHub Ventures.

Биткойнът не е балон. Това, което се случва е наливане на капитали и надуване на цените. Но ако погледнем на това в хоризонт от 10 години, ще видим, че е част от развитието, заяви Йордан Зарев.

Според Брешков обаче въпросът е в това доколко бързо тази екосистема в следващите една или две години ще стане масова. Може би от тази бъдеща гледна точка това не е балон, но ако не успее, ще бъде балон. Той даде пример с оценката за една стартираща компания, която винаги е завишена, тъй като нямаш базата, на която да стъпиш за изчисляване на моделите. Това се случва и при блокчейн. Къде е стойността? – разбира се в технологиите.

Да си предприемач не е просто модерно

Правим първите си стъпки в един много дълъг път, но не трябва да бъде строги съдници на началното ни развитие, защото то е много важно, отбеляза Георгиев. „Първите компании се провалиха, което доведе до отрезвяване на ентусиазма. Включването в предприемаческата система е трудно и не е някаква „модерна тенденция“. Впечатлен съм от прогреса. Харесва ми, че започнаха да се появяват интересни проекти, които компаниите имат смелостта да развият в България.

По думите му с първите удари в стената се появи и желанието за споделяне на опита.„Трябват ни много на брой консистентни успехи, а това става, когато знанието се натрупва. Трябва открито да говорим за провалите си, защото те се трансформират в знание. Оптимист съм за следващите 2-3 години, каза още Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още