Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Деница Сачева: Нагласите са за поетапно отваряне след 21 декември

Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до март, може да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси

Деница Сачева: Нагласите са за поетапно отваряне след 21 декември

Снимка: БГНЕС

Нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне след 21 декември. Предстои обсъждане на въведените мерки в страната, но всичко зависи от това какви са здравните данни. Това каза по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

„Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”, каза социалният министър.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа Сачева обяви, че се възползват близо 1 милион души. По думите ú някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

„Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно”, добави министърът.

„До този момент за бизнеса през Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатени близо 1,2 млрд. лева. Това, което даваме е максималното, което можем да си позволим като държава”, каза още тя. 

Още по темата

По думите ú държавата няма как да поеме 100% от заплатата и пълните осигуровки, както настояват ресторантьорите. Държавата няма как да компенсира всички загуби на икономиката по време на кризата, посочи тя.

Относно безработицата в страната тя обясни, че за ноември процентът е бил 6,7%. „Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3000 души. Сега те са в рамките на 1800 дневно”, каза  Сачева.

Регистрираните безработни в страната са 228 765 души, което е с около 8000 от началото на декември, поясни министърът.

Деница Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента. „Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам”, добави тя и допълни, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
120 млн. лв. от европейски структурни фондове ще отидат в подкрепа на бежанците