IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите от 47-ото Народно събрание се заклеха

Точно в 9 часа най-възрастният депутат Силви Кирилов от "Има такъв народ" откри тържественото заседание

09:21 | 03.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новите депутати в 47-ото Народно събрание положиха записаната в Конституцията клетва, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Точно в 9 часа най-възрастният депутат Силви Кирилов от "Има такъв народ" (ИТН) направи проверка на кворума, за да открие тържественото заседание. В пленарната зала се оказа, че са 228 народни избраници.

"Днес сме свидетели на необикновена ситуация - липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост, бедността е ежедневие и засяга все повече сънародници. Около 2 милиона българи са извън страната и повечето от тях са млади хора, студенти, специалисти в отделни области“, каза Силви Кирилов при откриването на тържественото заседание.

"Дами и господа, много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в състава на 47-ото НС. Аз вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели и очаквания. На тях искам да напомня думите на двама велики мислители и философи – свободата не е да правиш това, което искаш, а да правиш това, което не искаш. Време е да загърбим своите амбиции в името на очакванията и обществените интереси“, призова той.

След полагането на клетвата народните представители подписаха клетвени листове.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. В залата са и представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания.

47-ото Народно събрание беше тържествено открито, а депутатите положиха клетва. След това по традиция изявления направиха представители на партиите и коалициите в Народното събрание.

Седем партии съставят новия парламент след извънредните парламентарни избори - "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП за България, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

„Време е да вложим нов смисъл в думите народен представител. Той трябва да представлява целия български народ. Наш дълг е да му служим. За съжаление, прекалено дълго време народните представители преди нас не са си вършили добре работата”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков в изявлението пред новоизбрания парламент.

Той изброи някои от проблемите, които хората по места очакват да бъдат решени в най-скоро време. И попита: „Как сме стигнали дотук? Къде са били народните представители досега?”.

Петков каза още, че до момента повечето депутати са проявявали „алчност, егоизъм и нехайство”. „Това бяха хора, които харчат със спокойствие нашите данъци. Това са просто едни корумпирани лобисти”, заяви Петков.

Той подчерта, че според него и колегите му е „време за нулева толерантност към корупцията, за нетърпимост към кражбите, за превъзмогване на личното его и съвместна работа”.

„Време е да направим България такава, с която да се гордеем. Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство, младите да се върнат в родината, възрастните да имат достойни старини. Време е за всички нас да си свършим работата”, завърши изказването си Кирил Петков.

Още от днес може да разчитате на разумно и отговорно отношение от страна на коалицията ГЕРБ-СДС, която ще бъде опозиция на очертаващото се "ляво-либерално управление". Това обяви в декларация от името на ПГ "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова. "Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са много големи и за там трябва политическо съгласие по най-важните теми", посочи още Атанасова и изрази готовност от страна на ГЕРБ да подкрепят всяко предложение, касаещо българския национален интерес.

"Наясно сме колко е важен подхода на опозицията към управляващото мнозинство", увери още тя и гарантира, че ако бъде съставено правителство на страната, то ще може да разчита на известен толеранс от страна на ГЕРБ и може да разчита на помощ в създаването на Бюджета 2022 година.

Приоритетите на ГЕРБ-СДС в настоящия парламент са свързани с инвестициите, ускорен растеж, подпомагане на бизнеса.

Лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова очерта три приоритета, с които "БСП за България" влиза в 47-ия парламент. Единият е започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир. Вторият е превеждане на държавата и българския народ през кризите с грижа за хората, а третият - активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на ЕС, за ускорено приемане на плана за възстановяване и устойчивост на България и за придвижване напред на оперативните програми.

Едновременно трябва да се справим с три кризи - здравна, социална и икономическо-енергийна. Трябва да проявим здрав разум и мъдрост и да не допуснем четвърта криза - политическа. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в словото си по време на откриването на 47-ото Народно събрание.

В речта си от трибуната на парламента Корнелия Нинова подчерта, че най-важна е грижата за хората. Искаме да си свършим работата докрай, искаме да се погрижим за хората, ще положим усилия да се състави стабилно мнозинство и редовно правителство, каза тя.

Готови сме с тези разумни решения с програма за първите 100 дни, подчерта още Нинова.
Тя се обърна към партиите, от които се очаква да съставят бъдещото правителство, с думите: "Може да разчитате, че БСП за България са предвидими и разумни".

Според нея новата власт трябва да се справи с ръста на цените на стоките и на електроенергията. Тя подчерта, че пенсионерите остават приоритет за БСП, както и стабилизирането на болниците. По думите й трябва да се работи и за пресичане на корупцията и за реализиране на съдебната реформа. Лидерът на социалистите открои като приоритет и електронното правителство.

"Има такъв народ" ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство и парламентът да работи през целия си мандат, заяви Любомир Каримански в декларация от името на партията.

"Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата окраска", апелира Каримански.
По думите му е настъпил моментът, в който хората с пристойно поведение, почтеност, знания, умения и опит е необходимо да обединят усилия и да запретнат ръкави в решаването на животрептящите, неотложни проблеми от ежедневието на хората, пренебрегвайки и укротявайки егото си. В този момент много хора очакват от нас обновление и ясен знак за поука от настоящата криза, заяви Каримански.

"Демократична България" ще даде своя принос за съставяне и излъчване на правителство - как точно ще го направим, зависи от преговорите, заяви в декларация от името на ПГ "Демократична България" Христо Иванов. Той е убеден, че освен отстояване на приоритетите, е добре да си спомним, че понякога можем да направим крачка встрани,ако не и назад. Той заяви, че няма да бъде министър.

В този парламент ДБ ще се придържа към вярата, че всяка власт трябва да съзнава своите ограничения и винаги, когато се дава и упражнява власт, това трябва да се помни. Властта трябва да е ограничена, подчерта Иванов.

Съдебна и конституционна реформа, въвеждане на електронно управление са сред основните приоритети на ДБ. Те обещават също да поставят във фокуса на политическото внимание опазването на природното богатство.

Той увери, че ДБ ще защитава и занапред геополитическата ориентация на страната към ЕС и НАТО, цел е влизане в еврозоната.

ДБ ще подкрепят грандиозна инвестиционна програма за преодоляване на медицинските и икономически последици от пандемията и първото нещо е да бъдат върнати децата в училище. Инвестиция в организацията на българската наука, култура и образование - да ребрандираме страната и да дадем ново самочувствие как възприемаме самите себе си, посочи Иванов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира в първия работен ден на новия парламент, че ако нещо отличава 47-ото НС от предишните, то е безусловната отговорност, с която са натоварени от избирателите депутатите да прекъснат поредицата от предсрочни избори и да започнат да решават кризите. Според него и в този парламент ще има управляващи и опозиция, но конструктивният диалог трябва да е в търсене на верните решения.

ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, увери лидерът на движението.

България заслужава добро, отговорно и съвестно управление, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в словото си по време на откриването на 47-ото Народно събрание. От трибуната на парламента Костадинов подчерта, че той и неговите колеги ще работят за ограничаване на чуждото влияние върху страната ни. Той се обяви против чуждите военни бази на територията на страната.

Костадинов съобщи и позицията на партията против задължителното ваксиниране и поиска отпадане на противоепидемичните мерки. Не искам повече да виждам разруха, а възраждане, заяви Костадинов. По думите му депутатите трябва да работят за народа, а не за собствените си или чужди интереси. България няма нужда от страхливи и продажни управници, настоя Костадинов.
Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още