Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Димитър Маргаритов: Няма нищо драматично в смяната на ръководството на КЗП

Решението е съвсем закономерно, тъй като мандатът на комисията в този състав е изтекъл преди повече от 2 години, поясни председателят на КЗП

гледано: 1281   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Няма нищо драматично или трагично в смяната на ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП), заяви в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR нейният председател Димитъp Mapгapитoв. Освен него ще бъдат сменени още двама членове на КЗП, като процедурата вече е задействана и се чака заповед на премиера Кирил Петков.

По думите на Маргаритов това "в някаква степен е съвсем закономерно, тъй като мандатът на комисията в този състав е изтекъл преди повече от 2 години".

"Ние практически работим ден за ден, стремили сме се да си изпълняваме функциите. Няма нищо драматично или трагично, нищо неочаквано. Важното е отсега нататък нещата да продължат да се развиват в позитивна посока, защото времената не са никак лесни и комисията трябва да помага на хората да преживеят кризата", заяви той.

Маргаритов е начело на комисията над 7 години. По думите му от самото начало се е стремил комисията да взима решения, които да помагат пряко на хората, да се чувстват защитени. "Мисля, че има съществени постижения, сигурен съм, че това ще бъде надградено в бъдеще", посочи той.

Иван Френкев, който е областен координатор на БСП в Смолян, застава начело на КЗП. "Нямам честта да познавам моите наследници. Най-важното е да се надгради постигнатото, което не е малко", отбеляза Маргаритов.

Още по темата

По думите му новите мерки заради инфлацията трябва да бъдат съпътствани от ефективен контрол. "Въвеждането на нов комплекс от мерки предполага, че е необходимо да има и нов тип контролни механизми. Ако 2 млрд. лв. тръгват към потребителите, за да им помогнат, естествено е контролните органи да препятстват изкушенията на търговците тези пари да отиват в техния джоб", посочи Маргаритов.

Той допълни, че практически няма орган в държавата, който да контролира ценообразуването на огромния брой стоки и услуги, извън тези, които по закон са държавно регулирани.

"Нищо чудно покрай въвеждането на мерките и контрола неща, които с години са се случвали в сивия сектор, да спрат да се случват. Когато институциите се намесят решително, пазарът се успокоява бързо. От 28 май влизат в сила изменения в Закона за защита на потребителите, с които се увеличават значително санкциите за нелоялни търговски практики - максимумът става 50 хил. лв.", каза още той.

Маргаритов за пореден път призова хората да не се презапасяват с различни стоки от първа необходимост, да следят за обявяването на офертите в търговските вериги и да сигнализират, ако те не се изпълняват.

От КЗП продължават да установяват нарушения, свързани с отпускането на бързи кредити. Хората трябва да внимават с рекламните послания, че ще върнат толкова, колкото са взели, апелира Маргаритов. Вече са наложени и финансови санкции, включително на един от големите играчи на пазара, посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Еколози: Много защитени зони са такива само на хартия, а всъщност не се опазват