IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец КЗК ще каже има ли картел на пазара на горива

Няма оплакване от превозвачите, че "Лукойл" злоупотребява с господстващото си положение, твърди шефът на антимонополния орган Петко Николов

12:23 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
До месец КЗК ще каже има ли картел на пазара на горива

Най-късно в началото на юли ще е готов секторният анализ на пазара на течни горива, съобщи председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, цитиран от радио "Дарик".

Проверката бе образувана след сигнал на вече бившия министър на транспорта Александър Цветков за картелно споразумение в бранша и след серията от протести на потребителите срещу високите цени на горивата. Според Николов в момента „всички са много спокойни” на този пазар, а за да бъде открито поне косвено доказателство за евентуално нерегламентирано споразумение, трябва да има оплакване от представител на бранша. 

„Понякога в основата на едно картелно споразумение са устните договорки и тогава се проверяват всички косвени доказателства”, обясни Николов. Когато обаче са налице само косвени доказателства, е необходимо отнякъде да имаме знак или сигнал от някого, който би се оплакал от едно такова споразумение, допълни шефът на КЗК.

„В случая превозвачите като че ли по-скоро твърдят, че е налице нещо подобно, но вижте колко много играчи има на пазара на течните горива – и на пазара на дистрибуция на едро, и на дистрибуция на дребно. Действително производителят е един, но от никъде няма знак за това, че да речем „Лукойл“ злоупотребява с господстващото си положение”, твърди Николов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още