IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два варианта за повишаване на пенсиите предлага служебното правителство

С увеличаване на приноса на осигурителния стаж средното нарастване на пенсиите ще е със 17%, обяви Гълъб Донев

14:16 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Два варианта за повишаване на пенсиите ще предложи служебното правителство на 46-ото Народно събрание и бъдещия кабинет. Това обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, който взе участие в семинар на тема „Кодекс за социално осигуряване – актуални промени“, организиран от КНСБ, предава БГНЕС.

Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход - от 2018 или 2019 г., разчетите са различни. Средствата, необходими при този вариант, са около 3 млрд. лв.

Другият вариант е за увеличение в зависимост от приноса, който има всеки един пенсионер в осигуряването – трудовият стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година осигурителен стаж. Това ще струва на държавата около 140 млн. на месец, посочи Гълъб Донев и подчерта, че по този начин хората ще бъдат по-мотивирани да участват в осигуряването.

„Върви се към вариант за повишаване на пенсиите с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. Идеята е всички пенсии да бъдат увеличени и да се запазят принципите на социалното осигуряване, да се оберат несправедливостите, които са допуснати във времето. В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто, а предложението е да стане 1,35. Така ще се постигне средно увеличение със 17%“, каза Донев.

"Това ще обере всички неправди и несправедливости, които бяха допуснати след 2015 г., както и ще мотивира младите хора да се осигуряват", каза Гълъб Донев и уточни, че като експерт подкрепя този вариант.

Служебното правителство ще разработи законопроект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вицепремиерът каза, че досега не е водил преговори по темата с политическите партии, кандидати за парламента.

Управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов коментира, че вариантът, който ще бъде приет, е въпрос на политическо решение, но от представените два има подходящ.

По отношение на тавана на пенсиите също се работи по различни варианти. Ще бъде предложен вариант с и без нарастване на максималния осигурителен доход, със запазване на размера на максималната пенсия на 1440 лева или вдигане на тавана на пенсиите с процента, с който ще се вдигнат всички пенсии. Управителят на НОИ Ивайло Иванов каза, цитиран от БТА, че е допустимо и вдигане на максималния осигурителен доход, подготвят се различни разчети, за да се види колко допълнително ще са приходите, реализирани в бюджета на ДОО, при увеличаване на максималния осигурителен доход. Дадени са варианти и с 3300 лева, и с 3600 лева, но политическото решение предстои. Възможно е и да се вземе друго такова - със сумата, с която са увеличени средно пенсиите, да се увеличи и максималната.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че синдикатът одобрява идеята да се върви към увеличение на пенсиите през увеличаване на тежестта на стажа в пенсионната формула. По думите му увеличението от 17% на пенсиите ще интегрира и сегашните 50 лева към тях.

Според Димитров това е единственият верен принципен подход. Той припомни позицията на КНСБ, че синдикатът е против преизчисляване на пенсиите, парите за възрастните хора трябва да растат през увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, както и по-смело годишно осъвременяване, което надхвърля минималния процент, който се получава по т.нар. швейцарското правило.

КНСБ иска и минималната пенсия да расте изпреварващо, заедно с една сериозна реформа в социалното подпомагане, така че да не се допусне да има български гражданин с доход под прага на бедността. Според Димитров минималната пенсия може да прескочи прага на бедност още от следващата година. Той припомни, че пенсията е функция от заплатата и този принцип трябва да бъде спазван.

Димитров коментира, че ежегодното увеличение на пенсиите с 5% не е достатъчно.

„Трябва да продължи да се прави, но не с 5%, а с по-висок. По швейцарското правило това увеличение за тази година е минимумът“, заяви той. Според него в следващите четири години пенсиите трябва да нарастват с по 15% на година, прилагайки всички възможни механизми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още