IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна система ще контролира добива и реализацията на хранителни суровини

МЗХ изготвя система за мониторинг на добива и производството с цел известляване на сектора

13:33 | 07.11.13 г.
Електронна система ще контролира добива и реализацията на хранителни суровини

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) вече е започнало работа по нов електронен метод, с който да въведе контрол върху производството на базови суровини за храните у нас. Ведомството ще се опита да намали сивия сектор при различните хранителни отрасли, който при хлебопроизводството например достига почти 40% (данни за 2012 година на браншовата асоциация по хлябопроизводство).

Това обясни заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев вчера, по време на кръгла маса, на която бяха дискутирани наболелите проблеми в хлебопроизводството у нас. Именно сивият сектор бе посочен като основен пробелм в отрасъла, който пречи и вреди на участниците на пазара и за който трябва да се потърси решение.

В тази връзка Гечев увери, че земеделското министерство вече разработва нова електронна система, която ще извършва контрол по всички звена в производството, преработката и доставката на хранителни продукти, както и износа им.

Тя ще трябва да замени досега използваните от министерството методи за контрол. Гечев посочи, че с „влизането си“ в министерството е заварил различни системи за контрол, без връзка помежду си – някои електронни, някои не. Оказва се, че нито една от тях не е функционирала.

„Същевременно огромна част от вътрешно-общите доставки у нас са в сивия сектор – почти 1 млрд. лева“, допълни той.

Идеята на Гечев е да бъде направена единна електронна система, в която да бъдат въведени данни за всеки един парцел у нас - какво се произвежда върху него, колко се добива и съответно къде се насочва продукцията. Планът е обемът от информация да бъде въведен директно върху кадастъра.

„Когато знаем какво насято има върху всеки един парцелите, като знаем какво е влязло и какво е излязло можем да направим някакъв баланс на цифрите. Трябва да има мониторинг на реализираната продукция в България и съответно къде е пласирана. Това е цялата концепция за проследяване на храните и продуктите“, категоричен бе заместник-министърът.

Системата ще бъде управлявана от специална дирекция в ресорното министерство, която ще следи потоците от информация и данните с цел различните сектори, които са „под шапката“ на МЗХ, да бъдат изсветлени. Системата ще бъде предоставена за работа и на експертите от НАП.

„Когато се свържат системите на потоци на пари се забелязва разликата. Системата ще бъде направена така, че да

регистрира и реагира при 1% разлика в числовата информация за добива, износа, реализараната на пазара продукция, брака и всички останали елементи от веригата“, уточни Гечев.

МЗХ планира тази система да заработи „преди следващата реколта на есента догодина“.

Министерството ще се фокусира и върху затягането на контрола върху качеството на храните, а в тази връзка ще бъде направена и ревизия по отношение на дейността на Агенцията за безопасност на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още