IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова национална референтна лаборатория ще следи за качеството на храните

Тя ще е в структурата на МЗХ и трябва да заработи от средата на 2014 година

13:49 | 30.10.13 г.
Нова национална референтна лаборатория ще следи за качеството на храните

До средата на 2014 година ще заработи единна национална референтна лаборатория, която ще следи и гарантира качеството на хранителните продукти. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на среща с браншовите организации в хранителната индустрия по повод предстоящото изложение на хранителната индустрия в началото на ноември.

Гечев уточни, че в момента в страната работещите лабораториите са много на брой, поне десет от тях са държавни и изпълняват и търговска дейност, и са референтни. Според него новата национална лаборатория ще бъде независима и ще бъде гарант за качеството на храните, така че без значение в коя друга лаборатория са правени проби, то втората проба на даден продукт задължително ще постъпва в единната национална лаборатория, където ще се съхранява за период от няколко месеца.

Заместник-министърът посочи, че националната референтна лаборатория ще бъде в структурата на Министерството на земеделието и храните и ще се занимава единствено с референтен контрол. По негови думи тя трябва да бъде "свръхсъвременна", за да осъществява адекватно качествения контрол. Най-вероятно ще се финансира с европейски средства в следващия програмен период, каза Гечев и уточни, че необходимите средства за новата лаборатория „няма да са много”.

Другият механизъм за контрол на хранителните продукти, на който министерството много разчита, е прилагането на законодателството за вътрешнообщностните доставки, стана ясно от думите на Явор Гечев. Той увери, че от началото на следващата година трябва да тръгнат реално проверките на всички храни, които влизат през границата на наша територия. Идеята е още на границата да се изискват всички документи, свързани с произхода на внасяните стоки, така че да се осъществи последващото проследяване.

Гечев коментира и приоритетите на министерството през следващата година. За него най-важно ще бъде прилагането на нови маркетингови стратегии за популяризиране на българските храни в чужбина, връщането на доверието на българския потребител в качеството на родните стоки и промоциите, които ще се правят съвместно от МЗХ и дирекцията по туризъм в МИЕ. Гечев спомена за планирането на промоции на традиционни български продукти в чужбина и по-конкретно в посолствата ни в Италия и Франция, където ще се промотират стоките. Идеята е там да се организират събития, на които да присъстват местни експерти и журналисти, с помощтта на които да се популяризират нашите традиционни хранителни продукти.

Явор Гечев беше категоричен, че за да гарантираме постоянно високо качество на българските продукти, трябва да се контролира качеството на базовата суровина. Именно в държавната регулация е проблемът, каза Гечев и посочи, че българските продукти по нищо не се отличават от храните по цял свят. По негови думи основна амбиция на земеделското министерство е огромната част от суровините да се произвеждат в България, което според него може да стане до десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още