IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронно направление за PCR тест ще е готово в края на другата седмица

Според здравния министър нивото на координация между лечебните заведения в страната е добро

10:50 | 30.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Електронното направление, с което личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест за коронавирус, ще бъде готово в края на другата седмица. В същия период ще бъдат отпуснати и пари на всички спешни центрове в страната, за да бъдат осигурени бързи антигенни тестове. Това заяви по Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Министърът направи коментара, след като пред Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, каза, че личните лекари все още не могат да изпращат паценти за PCR тест за COVID-19, защото няма изработено електронно направление. „Такъв продукт не може да се използва на този етап и не може да осъществим така желаната от нас дейност. В 21-ви век чакаме да се създаде такова нещо, говорим за напредък, за интернет и т.н", каза тя.

Министърът коментира и случая на семейство, останало дни наред без болнична помощ, като заяви, че личните лекари сами преценяват кои случаи са спешни. Личният лекар може да приотизира кой пациент е спешен и кой не, каза Ангелов. 

„Системата е претоварена, предупреждавахме, че това ще се случи, ресурсът на системата не е неизчерпаем. Всеки може да звънне на личния си лекар, той ще го насочи към органите на РЗИ - те извършват PCR тест ", каза той. И добави, че PCR тестът е достъпен и абсолютно безплатен за хора със симптоми.

Проф. Ангелов коментира и нивото на координация между лечебните заведения в страната. "Вече съществува координация между лечебните заведения в страната. Такъв денонощен координационен център, който докладва за свободните места има в София. Той работи чрез електронна система. Има такъв център и във Варна", коментира той.

Здравният министър призна, че в системата, свързана с установяване, тестване и хоспитализиране на пациенти с коронавирус, има проблеми, но като цяло тя работи.

В коментар по БНТ здравният министър призова за търпение относно дистанционното обучение. Студенти, които имат практически занимания, се притесняват, че учебната година ще бъде провалена заради преминаването на дистанционно обучение.

Костадин Ангелов уточни, че не вижда пречка да се провеждат практическите занимания на полето и в градините - това става на открито, а в заповедта за въвеждането на мерките изрично се споменават занятията в закрити помещения. Те преминават на дистанционна форма.

2689 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 376 PCR теста, показват последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 23,6 процента от направените изследвания. Най-много новозаразени отново има в София - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160. 2376 са вече пациентите с коронавирус, настанени в болница, 167 са в интензивно отделение. Излекуваните през последното денонощие са 536, починалите са 28.

Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Това каза по БНТ директорът на най-голямата спешна болница у нас проф. Асен Балтов. 70 души с коронавирус са минали през "Пирогов" само за ден. 

Проф. Балтов коментира, че голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те според него могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.

Той уточни, че в "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".

В момента в лечебното заведение има около 100 медици с коронавирус. Повечето от тях са в добро общо състояние, на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още