IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Калчев: Виждаме икономическо възстановяване, но то не е толкова бързо

Важен е въпросът как правителство, съставено от млади хора, ще бъде преработено в българската политическа система, коментира икономистът

23:28 | 12.07.21 г.
Емил Калчев: Виждаме икономическо възстановяване, но то не е толкова бързо

Една част от експорта в България е износ на услуги, който беше много силно ударен от пандемията – за миналата година има около 30% спад. През първото тримесечие на тази година има 6,4%. Виждаме едно възстановяване, но то не е толкова бързо. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Емил Калчев, икономист и преподавател в Нов български университет.

Що се отнася до туристическия сектор, той очаква чак в средата на юли да има германски туристи, но не е и британски.

"Ясно е, че износът на услуги ще бъде слаб. Спадът на износа на стоки намалява, но все още е отрицателен през първото тримесечие. Това ще се подобри през настоящата година, но няма да е толкова оптимистично по мое мнение, както смятат експертите от Европейската комисия", отбеляза икономистът. 

Той смята, че лятната прогноза на Европейската комисия за икономиката на България е свръхоптимистична.

"Анализът се базира на едно число от 2,5% ръст на БВП през първото тримесечие спрямо четвъртото на миналата година. В България статистиката на годишна база по предварителните данни на НСИ сочи, че годишният растеж е -1,5%  през първото тримесечие. Тоест сега сме около нулата и очакваме през следващите три месеца да  имаме сериозен растеж, ако следваме логиката на Европейската комисия, за да стигнем до 4,6%", посочи доц. Калчев.

Той напомни, че през първото тримесечие спадът в износа на услуги е 6,4%.

"Износът на стоки също беше отрицателен (от) -2,3%. Потреблението на домакинствата се увеличи с 2,8% през първото тримесечие, като се наблюдава 2,1% увеличение на инвестициите", допълни икономистът.

Калчев е категоричен, че България се нуждае от сериозни ръстове на инвестициите, които "са нещо много чувствително".

"С европейския План за възстановяване и устойчивост България и Хърватия са в най-добра позиция, като се очаква балканските страни да получат най-много средства. Важно е да се отбележи, че в България все още не сме подали въпросния план. Ние трябва да се занимаваме с енергетика, а искаме да санираме жилища. В Плана ЕК говори за развитие на жп транспорта", напомни доц. Калчев.

Той напомни, че досега не сме виждали в България икономическа програма.

"Тъжното е, че ние не знаем как ще се използват парите от Плана за възстановяване. Управляващите са в дълг към българската икономика и общество. Трябва да свием корупцията и да надделява частният над държавния интерес“, смята  Калчев.

Друга тема от разговора новината за предложеното ново правителство от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ“.

"Със сигурност има силен предприемачески елемент в това ново правителство, което беше обявено. Важен е въпросът как това правителство, съставено от млади хора, ще бъде преработено в българската политическа система. Досега не сме имали такъв прецедент в новата българска история - има елемент на решителност и мъжкарско отношение", е мнението на икономиста.

По думите му всичко се свежда до това дали новото правителство ще намери подкрепа в парламента. „Липсата на диалогичност ще започне да се проявява - за всеки един закон трябва да има мнозинство по интереси, което е много трудно за управление“, смята Емил Калчев.

Трябва ли да има повече държава в управлението на страната? Какви могат да са последствията от бавната имунизация срещу коронавируса? Ще успее ли икономиката да преодолее ниските темпове на растеж? Какви стъпки трябва да се предприеме, за да се повишат доходите на българите? Ще се увеличи ли делът на икономиката за износ?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още