Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Караниколов: Държавата ще прави категоризация на всички язовири

В държавното предприятие ще бъде прехвърлена собствеността на водоемите – предимно общински, за които местната власт няма средства да ги поддържат

Емил Караниколов: Държавата ще прави категоризация на всички язовири

Снимка: Pixabay

Държавата ще направи категоризация на всички язовири – кои са големи, кои са малки, а категоризацията на това кои са опасните язовири вече е готова.

В страната има малко над 6 хил. язовира, като от тях са проверени около 5 700. Над 4 500 от тях са общински. През миналата година проблемните язовири са били 207, в момента са 131, т.е. много от собствениците са предприели някакви действия, каза ефира на Българското национално радио (БНР) министърът на икономиката Емил Караниколов.

До дни ще бъде изготвен проект за промени в няколко закона и в Закона за водите, които да позволят държавата да поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват, това каза миналата седмица министър

Караниколов след проведено извънредно заседание на МС. „Основният проблем е липсата на средства, най-често в общините. Към момента ние съставяме актове за установяване на административни нарушения, издаваме наказателни постановления, но това не решава проблема с осигуряване на финансирането“, каза той в интервю за „Хоризонт“ и съобщи, че в понеделник ще бъде последната среща на всички заинтересовани страни и ведомства при вицепремиера Валери Симеонов. 

Още по темата

„Ще има конкретно уточняване на текстовете. Към момента това, което имаме в пълна яснота е следното – първо ще се направи категоризация на всички язовири – кои са големи, кои са малки. Второ – готова е категоризацията на това кои са опасните язовири, по ниво на опасност. Ще се задължат всички собственици и операторите на язовири да имат аварийни планове при бедствия. Оттук вече говорим за държавното предприятие, където ще бъде прехвърлена собствеността на абсолютно всички язовири – предимно общински, за които общините нямат средства и възможност да ги поддържат“.

Министър Караниколов каза още, че финансирането на това държавно предприятие ще става през държавния бюджет. В момента се обсъжда и възможността за създаване на специален фонд, който да генерира средства от стопанската дейност на тези язовири, ако те имат такава.

„В закона предвиждаме и един анализ, който ще бъде направен за необходимостта дали всички язовири трябва да съществуват. Най-важното е да успокоим гражданите, че ще има единно звено, което ще отговаря пред всички за управлението на тези язовири, а не да се прехвърля отговорност“, каза още той.

В предаването „Неделя 150“ министърът на икономиката коментира още и сделката ЧЕЗ. Според него независимо кой е собственикът на ЧЕЗ, регулаторните органи работят и собствеността няма да повлияе на сметките на потребителите. Той подчерта, че евентуално влизане на държавата в сделката за ЧЕЗ няма да повлияе на цената на електроенергията за хората. Участието на държавата в сделката може да гарантира само, че няма да се разпродават стратегически активи, посочи Караниколов.

„Искам да ви уверя, че в момента е ангажирана и законодателната и изпълнителната власт пред цялото общество, че тази сделка ще е публична и прозрачна. Не трябва нищо друго да се гарантира. Цената на услугата, която предоставят, се контролира от КЕВР – това си е така и ще остане така“, каза още министърът.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май