IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският COVID сертификат за ваксинация ще е достъпен след 4 юни

Преиздаването на старата версия на документа в новия формат няма да изисква КЕП

17:48 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

За улеснение се разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се ваксинираните да имат възможност да изтеглят новия формат след 4 юни 2021 г., съобщават от „Информационно обслужване“.

„Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му ще има възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи. 

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат, като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани във стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат.

При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията.

Сертификатът може да бъде разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още