IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

F-16, F-18, "Грипен" и "Юрофайтър" са предложенията за изтребители

САЩ, Швеция и Италия предлагат четири оферти на Министерството на отбраната

15:57 | 01.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

В Министерството на отбраната са получени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията, съобщиха от ведомството на Красимир Каракачанов при отварянето на предложенията днес.

САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, произведени от американската корпорация Lockheed Martin, Швеция - нов Gripen, произведен компанията Saab, а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Юрофайтър". 

Процедурата е за покупка на 8-9 изтребителя на стойност 1,8 млрд. лв. 

Междуведомствена работна група ще проучит предложенията до две седмици и ще ги оцени.

Припомняме, че в края на юни София изпрати искане за предоставяне на предложения до седем държави за осем оферти (Германия, Израел, Италия, Португалия с логистичен пакет от САЩ и Швеция, и Франция). 

От САЩ страната ни искаше оферти за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16, модернизирани до варианта OFP М6, и втора ръка F/A–18E/F Super Hornet. Португалия трябваше да даде оферта за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от САЩ, а от Израел очаквахме предложения за употребявани F-16 C/D, модернизирани до варианта OFP М6. От Италия се чакаше предложение за втора ръка Eurofighter Tranche 1, а от Германия - за нов Eurofighter от последната модификация Tranche 3. Италия бе оторизирана да даде оферта от името на концерна в която участват и двете държави, докато от Франция се чакаше предложение за нови и употребявани Dassault Rafale. От Швеция освен за нови Gripen C/D беше поискано предложение и за употребявани Gripen. Те трябваше да са модернизирани до текущата конфигурация на въоръжение в страните членки на НАТО.

Окончателното предложение за покупката трябва да бъде внесено от вицепремиера и ресорен министър на отбраната Красимир Каракачанов, след което да бъде одобрено от правителството и гласувано в парламента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Миналия път се опитаха да ни пробутат Ф-ове 3-та употреба, с'я дано да са 2-ра.На нас ни трябва Грипен - за въздушна полиция.Ако са Ф-ове, по братска солидарност ще ги хвърлят в някоя война да ги утилизираме.Иначе Грипена е на нивото на руският учебен ЯК, но това е друга тема, която мога да я дискутирам само с тия, които са напред с материала.За другите - оборвам заяждания само срещу заплащане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
на който му се чете по темата :http://***.aeropress-bg.com/articles/4393-защо-gripen-е-правилният-избор-за-българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Grosss
преди 5 години
Не са поискали не са ги съборили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 5 години
F-16 се доказа в Сирия. Над 200 акции(основно с тези самолети) един свален от цялата сирийска ПВО. Прелитат през цялата територия на страната, а не стрелят само от чужди въздушни пространства. Всички помните как бе показано унищожаването на Панцер-а с противотанкова ракета. Според едни далекобойността на този тип е 40 км а според други 25. Това ясно говори, че в момента на пуска на ракетата, самолета се е намирал дълбоко над територията на Сирия и се е измъкнал невредим. В крайна сметка все мие тая чии самолети ще купят и чии джобове ще напълнят. За мен това е един излишен харч. Като че ли целта е Каракачанов да се докаже като войвода. Войвода си, войвода ама Шкембе войвода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 3
doba
преди 5 години
партията се пише само с главно П: Партията!Виж, пилотите може и с малко...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
Grosss
преди 5 години
Най-вероятно нашите преки господари да ни пробутат *** си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 15
pass
преди 5 години
Не е работа на пилотите да избират, това е работа на министъра и на партията да реши, защото те имат повече информация от някакви си пилоти. А пилотите ще летят на това което им се даде, това им е работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
doba
преди 5 години
Интересна работа.Къде са пилотите в цялата схема?Някой пита ли ги тях какво предпочитат?Да ги качат на предложените самолети, да направят по няколко кръгчета, да почувстват машините!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 39
s3
преди 5 години
Най-добре е да се вземат F-16, техника доказала през годините своите качества, съвместима с НАТО и техниката на нашите евроатлантически партньори. И употребявани да са, пак няма да е лошо, поне ако са имали производствени дефекти отдавна са ги показали. Нали затова и българите масово предпочитат да си вземат автомобили втора ръка, защото дефектите отдавна са се проявили, и никой не иска нов автомобил. Затова нека да последваме народната мъдрост. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още