Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Финансовото министерство е твърдо против намалението на ставките по ДДС

За да бъде компенсирана дупката в хазната трябва да бъде повишена общата ставка или да се вдигне корпоративния данък, изчислява Владислав Горанов

Финансовото министерство е твърдо против намалението на ставките по ДДС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на финансите е твърдо против намалението на ДДС. Това става ясно от писмено становище на институцията до Народното събрание, подписана от министър Владислав Горанов. Припомняме, че в деловодството на парламента вече са внесени 6 законопроекта по темата, които обхващат ресторантите, доставките, свързани със заведенията за хранене, туристическия сектор, книгите, фитнес залите, детските храни и медицински изделия, както и памперсите. 

Още по темата

Днес ресорната комисия ще разгледа предложенията. Вече писахме, че председателят ѝ Менда Стоянова също е против въвеждането на диференцирани ставки.

Според изчисленията на финансовото министерство загубата за хазната от внесените предложения възлиза на 1,763 млрд. лв. (16,57% от планираните за тази година 10,640 млрд. лв. приходи от ДДС) и за да бъдат компенсирани те общата ставка трябва да се повиши от 20% на 24%. Другият вариант, който предлагат от МФ, е да бъде повишен данъкът върху печалбата до 17-18%.

От сметките на финансовия министър става ясно още, че най-голяма ще е загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни – около 1,5 млрд. лв.

От предложението ДДС за книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание да бъде намален от 20% на 9%, хазната ще загуби около 13 млн. лв. Със 150 млн. лв. по-малко ще бъдат приходите в държавния бюджет, ако бъде намалена ставката за ресторантьорските и кетъринг услуги. 4 млн. лв. по-малко приходи ще събере държавата, ако и фитенс залите ползват диференцирана 9% ставка. От идеята за намаление на ДДС за туризма бюджетът ще бъде ощетен с 19 млн. лв. Предложението за по-нисък косвен налог за детски храни и лекарствата ще коства на хазната 39 млн. лв.

Според МФ диференцираните ставки увеличават административната тежест и разходите на бизнеса и създават предпоставка за допълнителна отчетност на задължените лица. В становището се посочва, че в много страни вече са предприели действия за ограничаване на диференцираните ставки или за увеличаване на техния  размер. От МФ подчертават, че различните по-ниски ставки увеличават риска от измами и укриване на косвения налог.

В документа се посочва,  че прилаганата дългогодишна данъчна политика в България е за ниски преки данъци и за неутралност по отношение на косвените данъци, в това число и единна ставка по ДДС. Този налог не се счита за разходно-ефективен и целенасочен инструмент за икономическа политика, припомнят от МФ.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
5
 
13
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Предложенията за корекция на ДДС са пълно безумие, а още по-абсурдна ще е промяната, свързана с повишаване на корпоративния данък и премахване на плоския данък върху доходите. Това ще удари такава спирачка на икономиката, че на Барба Ганьос няма да му се вярва какъв ще е резултата.
2
 
3
 
12
khao до: фиг.1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
бедността не трябва да се насърчава с данъчни преференции.
--
това е малко цинично и много неверно изказване :))
2
 
6
 
11
фиг.1 до: mnz
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Данъчните ставки трябва да работят в полза на по-важните хора в държавата, тези със средни и високи доходи. А бедността не трябва да се насърчава с данъчни преференции.
2
 
10
 
10
фиг.1 до: mnz
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Данъчната система в България е добра и най-важното е, че работи. Преди години и у нас имаше прогресивен данък, но богатите плащаха още по-малко, защото всеки правеше разни счетоводни шашми за да се изкара под облагаемия минимум. Да се плаща "на ръка" беше обичайна практика, а сивата икономика - в пъти по-голяма. Плоският данък работи!
1
 
8
 
9
преди 7 месеца
Един от редките случаи, в които подкрепям становището на финансовото министерство. Но то така и трябва да бъде - Горанов само по финансови въпроси трябва да се изказва. И да вземе да си купи апартамент най-накрая.

Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране