Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Георги Ангелов: Доходите в България ще достигнат 90% от средните в ЕС през 2041 г.

Всяка година новите страни членки отчитат по-висок икономически растеж, отколкото старите членове на общността, твърди икономистът

Георги Ангелов: Доходите в България ще достигнат 90% от средните в ЕС през 2041 г.

Доходите в България ще достигнат 90% от средните в Европейския съюз през 2041 г. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист в Института "Отворено общество" и автор на проучването "Кога Източна Европа ще достигне Западна по доходи?". 

Според него това не е толкова дълъг срок, защото, ако погледнем други континенти, например Латинска Америка, там няма такава тенденция - бедните страни да настигат богатите. „Европа е уникален континент. Тук има много силна тенденция - новите, по-бедни страни, които са влезли неотдавна в Европейския съюз, практически всяка година отчитат настигане. Европейската интеграция, преговорите за приемане на нови страни, започнаха преди около 20 години и вече имаме наблюдение как тези процеси влияят на доходите", коментира Ангелов. 

Още по темата

През този период практически всяка година новите страни членки отчитат по-висок икономически растеж, отколкото старите страни членки, допълни гостът. "Имаме наблюдения вече за 20 години. На база на това наблюдение можем да правим прогнози за бъдещето. Ако се запазят темповете на икономически растеж в Източна Европа, каквито са в момента още едно-две десетилетия, доходите в Западна Европа ще бъдат настигнати. Източна Европа има в момента три пъти по-висок икономически растеж, отколкото старите страни членки. Това е съвсем очевидно. Някои страни вече са на ръба. Чехия например, още тази година ще надмине 90-те процента от средното, а още няколко страни в рамките на 3-4 години също ще го постигнат", обясни Георги Ангелов. 

Той е категоричен, че това не е просто теория, а конкретни факти за посочените страни, които „вървяха напред с реформите“.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
5
 
10
преди 1 година
ЖУРНАЛИСТИКА – ТОВА Е ДА ПУБЛИКУВАШ ОНОВА, КОЕТО ВЛАСТТА НЕ ИСКА ДА ВИДИ ПУБЛИКУВАНО, ДРУГОТО Е ПРОПАГАНДА!

2041 г. основна сила в смехономиката ще са сссиганите.... При мен на работата има чат-пат. Пазете си телефоните, портмонетата и малко по-далече, те току виж сте свършили и тяхната работа.
0
 
5
 
9
преди 1 година
"Георги Ангелов: Доходите в България ще достигнат 90% от средните в ЕС през 2041 г. "

Е то и комунизма ЩЕШЕ да идва, м'а не дойде!
Милиард и нещо хора (с Китай) десетилетия го чакаха - ма пак йок!
4
 
4
 
8
преди 1 година
След 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет ще ги събират на ромите от огромното желание да си правят деца за да взимат по-високи помощи.
4
 
5
 
7
преди 1 година
Ние сме вече 100 години назад и 50 в страни, стигни ги ти с тази крадлива политическа класа и кретено-масонски свински елит, които не дадоха никакъв шанс държавата да се развие и да се образува стабилна средна класа и семействата да си стъпят здраво на краката, сега очаквайте демографска катастрофа и един град смехономика до 2030-та.
3
 
7
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
То може и да стигнем 90% от средните в ЕС през 2041г, обаче от средните сега през 2018г. След това старата песен на нов глас как ще ги стигнем след 50 години.

Още от Икономика и политика
Ще постави ли демонополизацията на НЗОК пациента в центъра на здравната система?