Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Георги Дичев: Повече хора търсят частните съдебни изпълнители за разсрочване на задължения

Законът за личния фалит и абсолютната давност е инструментът за постигане на целта да няма вечни длъжници, посочи председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители

Георги Дичев: Повече хора търсят частните съдебни изпълнители за разсрочване на задължения

Снимка: Pixabay

В момента се вижда увеличаване на случаите, в които хората се обръщат с молба за разсрочване на задълженията им, защото са изгубили работа, затворили са си бизнеса. Това коментира по БНР председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Още по темата

Той напомни, че това е причината от Камарата да настояват пред Народното събрание за мерки, които да позволят на длъжниците доброволно да погасяват задълженията си, а не през механизма на принудителното изпълнение.

По думите му в такава икономическа ситуация „всички се втурват да си събират вземанията и делата се увеличават в пъти“.  Дичев обясни, че четири месеца от началото на пандемията канторите са били затворени.

„В България трябва да се сложи край на вечните длъжници, затова подкрепихме въвеждането на абсолютната давност. Законът за личния фалит и абсолютната давност е инструментът за постигане на целта - да няма вечни длъжници“, смята председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Георги Дичев обяви, че частните съдебни изпълнители се стараят да поставят обществения интерес на първо място. „Нашата професия е с публични функции и държавата ни е създала да вършим дейност от нейно име“, коментира той.

Утре Камарата на частните съдебни изпълнители отбелязва 15 години от създаването на професията в България. 

Според Георги Дичев при доброволното събиране на вземания за кредиторите е важно да получат поне някаква част от дължимото, а на длъжниците се спестяват огромни разходи.

„Спестява им се принудителното изпълнение - запори на сметки и заплати", заяви той и потвърди, че анализите показват, че стотици милиони левове могат да останат в хората и бизнеса само в рамките на няколко години.

„За контрола върху съдебните изпълнители статистиката отчита, че от 2016 година досега има влезли в сила 132 наказания, 35 са глобите над 5000 лева, четири предупреждения за лишаване от правоспособност и 20 лишавания от правоспособност“, информира Георги Дичев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна