Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: Комисията по хазарт е допуснала съществено нарушение

В момента се преценява дали е извършено престъпление, каза финансовият министър

Горанов: Комисията по хазарт е допуснала съществено нарушение

Снимка: БГНЕС

Комисията по хазарта е утвърдила частично „нищожни” правила, по които са оперирали „Еврофутбол“, „Евробет“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Това отговори финансовият министър Владислав Горанов на депутата от БСП Румен Гечев в писмо, след като миналата седмица на парламентарен контрол народният представител поиска информация относно контрола за събиране на дължимите към бюджета плащания на данъци и такси от хазартния бранш.

И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева, уточнява БНР.
Според Горанов в момента се преценява дали това нарушение е престъпление.

„Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не, но с утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума", пише още в писмото, прочетено от министъра. 

Още по темата

От изнесената информация за дейността на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) от 2015 г. до 2019 г. става ясно, че през този период извършените проверки са 3137, от които 1381 са по сигнали, жалби и писма на други институции, както и проверки на обекти, в които се организира хазартна дейност без издаден лиценз ДКХ.

Съставените актове за установяване на административни нарушения за посочения период са 378. От тях на лица-организатори на хазартни игри и неплатили в срок дължимите вноски са издадени 50 акта за установяване на публични държавни вземания. През периода 2015 г. – 2019 г. са изготвени и издадени 350 наказателни постановления от председателя на ДКХ. Наложените за този период имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лева, уточни още финансовият министър.

От своя страна Румен Гечев коментира, че Комисията по хазарта не работи ефективно през изминалите години. „Вие тук рапортувате - под 3 милиона са приходите. Господин Горанов, те не могат да си съберат заплатите тези контролни органи. Това е направо според мен престъпление. Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Или те са „калинки", или не знаят къде се намират. В опиянение са пет години", каза Гечев, цитиран от Националното радио.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
имате грешка в последния абзац на статията, поне аз не знам за комисия по ЗАХАРТА

Още от Икономика и политика
Недостигът на вода в язовир Камчия ще противопостави различните консуматори