Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Готви се забрана за пушене на бездимни цигари на закрити обществени места

Промени в Закона за здравето предвиждат забрана за пушене в пристройките с найлони на заведенията

Готви се забрана за пушене на бездимни цигари на закрити обществени места

Снимка: Архив Ройтерс

Още по-строги забрани за пушене на закрито предвижда проект за промени в Закона за здравето, публикуван за обществено обсъждане днес. Съществуващите досега ограничения се разширяват - затягането на режима се отнася както за типа тютюнево изделие, така и за местата, на които ще е позволено пушенето.

Предвижда се да бъде забранено пушенето на бездимни и електронни цигари на закрити обществени места. Забраната ще важи и за употреба на наргилета. Завишават се санкциите за нарушителите и се разширяват контролните органи, които да следят за спазването на правилата.

Становища с предложения по проекта се приемат до 5 септември тази година.

Предлага се да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн.

Още по темата

Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. За разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е много по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече, посочва се в мотивите към тази забрана. 

С предложението се цели промяна на модната тенденция сред младите хора за групово пушене на наргиле. Очаква се в крайна сметка да се стигне до намаляване на вредите върху здравето при пушене на наргиле, в т.ч. и от пасивното пушене.

Дават се и правомощия на държавен здравен контрол от регионалните здравни инспекции да следи за спазване на установените забрани за пушене на наргилета.

Въвеждат се санкции за управителя на обект, допуснал пушене на наргиле в закрито обществено място. Санкциите предвиждат включително спиране експлоатацията на обект за определен срок в случаите на повторно нарушение на забраната за пушене на тютюневи изделия и наргилета.

Въвежда се забрана за предлагането и продажбата на деца освен на алкохолни напитки и тютюневи изделия, също така и на изделия, свързани с тютюневите, като тук се включват и изделията за водна лула, несъдържащи тютюн.

Създават се нови дефиниции на понятията „тютюневи изделия“, „изделия, свързани с тютюневите изделия“ и „изделия за водна лула, несъдържащи тютюн“ с цел постигане на пълна яснота при прилагане на закона. Според дефиницията за "тютюневи изделия" това са всички, които могат да бъдат консумирани и са съставени дори и частично от тютюн, което означава, че в обхвата попадат и електронните и бездимните цигари. 

Още по темата

Прецизира се и дефиницията на понятието „закрито обществено място“, което на практика забранява пушенето в пристройките с найлони. За „закрито обществено място“ ще се счита всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

В мотивите си вносителят посочва, че от въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето.

Разширява се кръгът на контролните органи, които да установяват самостоятелно нарушенията на забраната за тютюнопушене и пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, като наред с държавните здравни инспектори от регионалните здравни инспекции към контролните органи се включват и контролните органи на инспекцията по труда, контролните органи на областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и лица, определени от кметовете на общините. Завиша се и контролът, като се залага държавен здравен инспектор да може да изпълнява временно дейности по държавен здравен контрол на територията на друга област.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
3
 
37
 
30
преди 2 години
Няма профилна снимка
Която логика би била грешна. Твоя/Моя дом не е публично пространство. Ако се разбера със съседа и съм съгласен (примерно да ми плаща). Именно за това говоря и аз - едно заведение е частно пространство, решението какво да се прави вътре си е на собственика, както и решението дали човек да влезе вътре си е на клиента. Ако финансово не е рентабилно да се пуши, самите собственици на заведения ще си го забранят. По тази логика именно държавата може да забрани пушенето във всяко свое учреждение, или да намеси забраната за пушене при възлагане на обществени поръчки. Концепцията за частна собственост и нейната неприкосновеност и без това е силно разклатена, само още забрани ни трябват...
2
 
33
 
29
khao до: Venislav
преди 2 години
Няма профилна снимка
ако беше по нашата логика, значи нямаш проблем комшията ти да си заусти комина на печката в твоя хол ... това е по логиката на колегата дата :):)
6
 
34
 
28
преди 2 години
Няма профилна снимка
Леле какви талибани се изявяват тука покрай тая тема. Големи забрани голямо чудо. Аз непушач и пушачите не ми пречат. Всяко зведение само да решава. По вашата логика да забраним колите, отоплението на печки и тн. За това се плаща акциз за тези стоки - нарича се данък грях. Ако искат да го забранят навсякъде без в частни домове. Обаче да махнат и акциза
1
 
34
 
27
khao до: data
преди 2 години
Няма профилна снимка
щото лидл имат заден двор :)
2
 
34
 
26
data до: khao
преди 2 години
Абе пред Lidl не се вижда нито една кифла да опъва цигарките както е пред повечето бг магазини , та толкоз за правилата , правата и т.н.

Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет