Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономическият ръст се ускорява до 3,1% на годишна база през четвъртото тримесечие

С основен принос са крайното потребление и инвестициите на компаниите, докато този на износа е по-слаб

Икономическият ръст се ускорява до 3,1% на годишна база през четвъртото тримесечие

Снимка: архив Ройтерс

Икономическият растеж на България продължава своя възход. През четвъртото тримесечие на 2015 г. българската икономика расте с 0,8% на тримесечна и с 3,1% на сезонно изгладена годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). С основен принос са крайното потребление и инвестициите на компаниите, докато този на износа е по-слаб.

Растежът през последното тримесечие на 2015 г. е по-бърз от този през третото, когато брутният вътрешен продукт (БВП) се покачи с 0,7% на тримесечна и 2,9% на годишна база.

Годишният прираст е най-бързият от първите три месеца на 2011 г., а тримесечното покачване – най-високото след отчетените 0,9% през първите три месеца на 2015 г.

Икономически растеж на България през последните пет години

Графика: Trading Economics

В номинално изражение през четвъртото тримесечие БВП достига 23,977 млрд. лв. от 22,56 млрд. лв., колкото беше през същото тримесечие на 2014 г. Това е с 1,417 млрд. лв. повече. През периода реализираната добавена стойност в икономиката е за 20,728 млрд. лв. Тя се покачва с 0,5% на тримесечна и 1,3% на годишна база.

През последната четвърт на 2015 г. с най-голям принос за растежа са крайното потребление и инвестициите на компаниите (т.нар. бруто капиталообразуване), докато този път износът играе по-малка роля.

Крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 18,835 млрд. лв., се забързва до ръст от 2,5% на годишна база, въпреки че на тримесечна основа повишението му се забавя до 0,7%. За сравнение – през третото тримесечие крайното потребление беше нагоре с 1% на тримесечна и годишна база.

Инвестициите на компаниите растат с 0,8 на сто на тримесечна и с 1,4% на годишна база. Те забързват темпото, тъй като през предходното тримесечие имаше покачване от 0,6 на сто на тримесечна база и спад от 0,4% на годишна. През четвъртото тримесечие на 2015 г. т. нар. бруто капиталообразуване в основен капитал е 6,335 млрд. лв.

Още по темата

Износът на стоки и услуги е нагоре само с 0,7% на годишна основа. Така ръстът му се забавя за трето поредно тримесечие, след като в периода юни-август експортът нарасна с 5,8%. Прирастът на тримесечна база е от 2,1% след спад от 1,9% през предходните три месеца.

От своя страна, импортът забавя годишния си растеж до 1,7% от 3,3%, колкото бе през третото тримесечие. На тримесечна база има покачване от 2,3%, показват експресните оценки на националната статистика.

Външнотърговското салдо е отрицателно, отчита НСИ, след като вносът за 14,271 млрд. лв. надвишава износа, който е в размер на 13,077 млрд. лв. Търговският дефицит е за 1,194 млрд. лв.

Предварителни оценки за икономическия растеж през четвъртото тримесечие, но и за цялата 2015 г., НСИ ще публикува на 8 март 2016 г.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
4
 
1
 
12
преди 5 години
Тези данни, ако са верни, би трябвало да са КОШМАР за управляващите, освен ако не вземат комисионни. Срамно е да показваме, че сме се "накъкали", ама то не мирише много.
2
 
10
 
11
преди 5 години
Всеки който има някакъв бизнес или производство може да ви каже, че тази цифра НЕ може да е реална.
1
 
5
 
10
Bill-bg до: Internet
преди 5 години
Няма профилна снимка
Тя инфомацията трябва задължително да е лоша, за да е вярна...всичко друго е Стъкмистика
1
 
5
 
9
Bill-bg до: Internet
преди 5 години
Няма профилна снимка
Тя инфомацията трябва задължително да е лоша, за да е вярна...всичко друго е Стъкмистика
15
 
16
 
8
Mavi Goz до: khao
преди 5 години
Така е! Ако и тая година Боце смукне още едни 16 млрд., щото ланските били на свършване, и направо ше излетиме! Догодина знайш ква разлика ше има? Китай ше ни завиди!

Още от Икономика и политика
И фирми със спад на оборотите от 40% ще бъдат подкрепени по мярката 60/40